Måndagen den 5 september 2011

Vandring kring Rustsäter



I lördags genomförde Kinnekulle Hembygdsförening sin sista bygdevandring för året. Till starten i Stenbrottet kom nästan 100 personer. lördagen bjöd på en strålande sensommardag och det fanns nästan inte ett moln på himlen.

Björn Sjöstedt berättade om de höga kalkstensväggarna med sina tydliga spår av tiden och de många miljoner år det tagit att forma sig till detta berg. Det är svårt att förstå och att människan på några år kan göra ett så stort sår i "Moder Natur-. Var man än tar sina steg finns spår av fossiler, en av de vanligaste är stenpotatisen eller även kallat kristalläpplen dess och ytterligare fossiler berättade Eva Roffey om.



Vandringen tog sig vidare upp på stenbrottets kant fram mot den gamla 1600-tals byggnaden Rustsäter , en gammal byggnad med stort kulturhistoriskt värde. Huset var tidigare i Cementas ägor under 1970-talet stod det öde och förföll, sedan 1981är gården i privat ägo.

Anki Lindblad berättade om sina minnen när hon besökte sin mormor och morfar på Rustsäter. Då gick den gamla landsvägen från Medelplana förbi Römossen, torpen Kohagen, Kleven och fram till nuvarande vänstersväng ner mot Munkängarna och fortsatte rakt fram till Utsiktsplatsen. Torpet Valåsen och Mauritzsdal låg ganska nära vandra, men Mauritzdal fick ge vika för Cementas exploatering av det stenbrottet. Djursgårdstorp var också ett torp som låg i området detta revs i samband med att exploateringen, torpet låg ungefär det handikappbryggan vid sjön i stenbrottet. Det berättades att där stenbrottet nu finns var det ängsmark.



Eva Cato från Lindome hade planerat in en helhelg på Kinnekulle i samband med vandringen kring Rustsäter. Sedan många år har Eva sökt sina rötter och funnit att på gården Rustsäter har hennes farföräldrar bott. Eva hade tagit med sig sina barn och släktingar till helgen på Kinnekulle, de kom både från Stockholm och Göteborg. Vandringen var en del av helgens begivenheter för Eva och hennes släktingar. Eva hoppades på att få svar på frågor som hon aldrig fick av sin mor Gretchen. Hennes farföräldrar bodde på Rustsäter och farfar var rättare Gabriel Eriksson. Eva har sökt med ljus och lyckta efter personer som kände hennes mor Gretchen och funnit några kontakter under åren. Även denna dag fick Eva möta människor som kände till hennes mor och som kunde berätta om henne.

Vandringen fortsatte runt Stenbrotten, på platån ovanför Munkängarna blev det kaffe med fika som var och en hade med sig, dagen avslutades med lottdragning. Bengt Sjöstedt berättade om bl.a. Hembygdsföreningens arbete med Bruksmuseet som togs i bruk år 2004 på Falkängen.

Dessa bygdevandringar som anordnas har till syfte att få information om byggnader och människor från området. Vandringarna tenderar att mer och mer bli mötesplatser för människor. Eva Cato från Lindome var en av dem som fick möta nya människor och som gav henne något att bära med sig framöver i sitt fortsatta sökande om sina rötter. Nu stundar planeringen för hembygdsföreningens fototräff den 15-16 oktober vilket denna helg har temat "Emigranter från Kinnekulle".

Text och Bild:Lena Brodin och Freddie Wendin