- Lördag 20 augusti 2011 -

Dags för handling när det gäller trafiksäkerheten



Varje år omkommer nära 1,3 miljoner människor i trafikolyckor världen över och 50 miljoner skadas. I Sverige omkom 266 människor i vägtrafiken under 2010. Antalet skadade uppgick till över 23 000 med stort mänskligt lidande och enorma kostnader för samhället.

1997 antogs nollvisionen på initiativ av socialdemokraterna. Nollvisionen innebär att ingen på lång sikt ska dödas eller skadas i trafiken. Med nollvisionen som riktmärke har trafiksäkerheten i Sverige tagit tydliga steg framåt under nästan femton år.

FN har startat kampanjen Ett årtionde av handling för att lyfta fram trafiksäkerheten på global nivå. EU har nyligen antagit en nollvision enligt svensk modell.

Men i Sverige har den positiva utvecklingen brutits. Under de första sju månaderna i år omkom 191 personer i vägtrafikolyckor. Det är 39 personer fler jämfört med samma period 2010. Initiativen från den borgerliga regeringen är få.

Sverige måste åter ta nya initiativ och leda utvecklingen - inte bara nöjt luta sig tillbaka och lita på de åtgärder som gjorts långt tidigare.

Utbyggnaden av mötesfria vägar måste fortsätta i Skaraborg. Det gäller bland annat väg 44 Götene - Grästorp och väg 49 mellan Skara - Skövde -Karlsborg. Men framförallt måste utbyggnaden av den hårt drabbade E20 till 4-fältsväg komma i gång igen.

Försäkringsbolagen skulle kunna införa premielättnader för de som går riskutbildning och till de bilägare med automatbroms och trötthetsvarnare, eftersom det är mycket effektivt.

EU:s regelverk kan ändras så att alla bilar, bussar och lastbilar utrustas med alkolås. Den seriösa Yrkestrafiken jobbar aktivt med trafiksäkerhetsfrågor men mer kan göras. Det gäller kontroll av kör- och vilotider och fordonens skick. Och naturligtvis främja goda arbetsvillkor för yrkeschaufförer.

Många olyckor sker när bilister kliver ur bilen vid vägkanten efter en punktering eller ett motorstopp, därför behövs lag på reflexväst. Det har flera EU-länder redan.

Fler frustrerade tågresenärer väljer att ta bilen på grund av att tågtrafiken dras med ständiga förseningar kommer detta leda till ökad vägtrafik. Med en tågtrafik som sätter punktlighet, tillgänglighet och komfort framför kortsiktiga vinster kommer fler att ställa bilen. Då är mycket vunnet för både för trafiksäkerheten och miljön.

Med ansträngningar från politiken, transportnäringen, försäkringsbolagen, fordonstillverkarna och alla vi som vistas i trafiken kan vi tillsammans göra vägarna säkrare.

Monica Green
Socialdemokrat i riksdagens trafikutskott