- Tisdag 9 augusti 2011 -

Tryggare vardag



Trygghet och säkerhet, grunden i vårt samhälle och så otroligt viktigt för var och en för att kunna förverkliga sina liv. Under våren kom statistiken över Rikspolisstyrelsens nationella mål, med Skaraborgspolisen i topp. Främst är det brottskategorin våldsbrott i offentliga miljöer. Mellan 2009 och 2010 sjönk antalet anmälda fall av misshandel i bl a Lidköping med 12% och i Skövde med 10%! Trots denna utveckling finns andra brott och ouppklarade brott att jobba vidare med. Mer finns att göra.

Alliansregeringen genomförde sitt löfte om fler poliser. Nu totalt 20 000 poliser. I Skaraborg ökade antalet poliser upp till över 350 poliser under det förra året. De ska vara synliga, förebygga brott och öka människors tilltro och medvetenhet kring polisens närvaro, något som polisen själv i Skaraborg pekat på som en av anledningarna till att de nationella målen uppfylls.

Satsningen har även gett andra mätbara effekter. I en undersökning från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar det sig att 85 procent av de tillfrågade kände en ökad trygghet i sitt bostadsområde, en ökning med sex procent sedan 2006. Att känna att polisen är närvarande är nog så viktigt både för människors trygghet som för att kriminella ska avstå från brott.

Men ett tryggare samhälle handlar inte endast om fler poliser, utan även om att de som utför brott ska få kännbara straff. Det har varit ett problem att straffen, särskilt för våldsbrott, uppfattats av allmänheten som alltför milda. Många har ifrågasatt rimligheten i att ekonomisk brottslighet kunnat ge strängare straff än vissa våldsbrott.

Alliansregeringen har därför skärpt straffen för allvarliga våldsbrott som grov misshandel, grovt rån, grov våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Den har även skärpt straffen för våld som riktas mot äldre, mot barn eller funktionshindrade.

Med fler poliser, effektivare arbetsmetoder och strängare straff ökar tryggheten för fler. Trygghet och säkerhet för alla.

Cecilia Widegren (M)
riksdagsledamot Skaraborg