- Söndag 17 juli 2011 -

Regnet hindrade inte besökarna till soldattorpet i Västerplana



Det lilla soldattorpet i Västerplana vid namnet Åtorp öppnade sina dörrar för besökarna under söndagseftermiddagen. Strax innan kl. 13.00 började regnet och Hembygdsföreningen trodde att besökarna skulle utebli, men så blev inte fallet. Kaffeserveringen flyttades in i torpet och fotogenlampor och ljus tändes. Snart fylldes torpet av besökare och under hela eftermiddagen kom nyfikna . Väl inne i torpet dit både unga och gamla kom så var många fascinerade av byggnaden och den atmosfär som finns. Kaffe med hembakat serverades i kammaren, runt det gamla klaffbordet var det stundtals fullt med kaffegäster och den träsoffan fick också användas. Det gamla ordspråket "Finns det hjärterum så finns det stjärterum" såg ut att gälla, att ett litet torp kan rymma så många människor tyder på detta.

I torpet berättades det om byggnadens historia och om människor som bott där. Den sista soldaten Sixtus med hustru Anna och deras sex barn som emigrerade till Amerika år 1891. Örna-Lisa (Lovisa Johansson) och Örna-Gustaf (Gustaf Johansson) var de sista som bodde i torpet. Örna-Lisa som blev änka år 1908 levde kvar i torpet till början av 1930-talet. De kallaste vintrarna tillbringade hos sin dotter i Hällekis. Historien om torpets koppling till Greta Garbo slutar inte att fascinera. Örna-Lisas och Örna-Gustafs son Sven som flyttade till Stockholm och bodde granne till föräldrarna till . Det berättas att äktenskapet mellan Gretas föräldrar knakade i fogarna. Sven från Västerplana och Gretas mor hade en tillfällig kärlekshistoria vilket resulterade i att Greta Garbo föddes. Äktenskapet mellan Gretas mor Anna Lovisa och hennes registrerade far Karl Alfred återupptogs och Sven som var far till Greta blev inte registrerad som detta. Om historien är sann eller inte så lever den kvar och detta lilla torp vill inte vara utan den. Historien tål l att berättas för alla och man ser att många är intresserade av den, Greta Garbo "Den gudomliga" och mytomspunna sätter fortfarande sin prägel.

Det lilla soldattorpet ligger på vägen ner mot Tån i Västerplana by. Soldattorpen byggdes ofta på den sämre marken hos rotebonden. Bara i den lilla byn Västerplana fanns fem soldattorp detta torp är det enda som finns kvar i sitt befintliga skick . Inventarierna är insamlade och är från olika tidsepoker. Det lilla torpet lockar både unga och gamla, trots att det vid Indelningsverkets epok fanns det nästan 40.000 soldattorp så finns inte många kvar i detta ursprung, många är renoverade till permanenta bostäder och sommartorp. Hembygdsföreningen har nyttjanderätten till torpet och ägs av ägaren till Skattegården. Torpet har med sina ca 300 år på nacken behov av restaurering men stor försiktighet samt hantverkskunskap kräv, en stor summa pengar är också ett måste.

En eftermiddag i regn som verkade regna bort blev en mötesplats för både bybor och andra i det lilla soldattorpet Åtorp nr 399 i Västerplana.

Text: Lena Brodin
Foto: Freddie Wendin