- Måndag 16 maj 2011 -
Kinnekulle Hembygdsföreningen stod för värd för Västergötlands Hembygdsförbunds årsstämma
År 2009 utsågs Kinnekulle Hembygdsförening till "Årets hembygdsförening" och nu 2 år efter denna utmärkelse stod hembygdsföreningen för värdskapet vid Västergötlands Hembygdsförbunds årsstämma den 15 maj 2011.
Redan innan kl. 09.00 strömmande deltagare från hela Västra Götaland till Österplana kyrka. Dagen började med fanbärare och spelman med nyckelharpa som tåga genom kyrkan.
Ordförande Gill Bengtsson från Kinnekulle Hembygdsförening hälsade alla välkomna och berättade om kyrkan som invigdes år 1877. Kyrkan blev en storslagen katedral på Kinnekulle men ett problem fanns och det var att den saknade tillräcklig uppvärmning. År 1879 ansökte församlingen om möjligheten att få behålla huvudbonaderna på p.g.a kyla och detta beviljas. Än idag är detta med värmeförsörjningen ett problem och därför hålls denna kyrka endast öppen under sommartid.
De båda kyrkklockorna har namnen Kerstin och Karin efter Harald Stakes döttrar, det sägs att Stakes hustru lät en stor silversked följa med i gjutningen där av dess fagra klang.
Biskop Erik Aurelius höll i gudstjänsten tillsammans med Carl-Henric Falkenberg. Solosolist Lili Ann Johansson bjöd på skönsång och avslutade med Kinnekulle visan.
Tengelands stipendiet delades ut till Bernt Evertsson från Borås. Bernt har under många år dokumenterat bebyggelsehistoria. Bernt berättade han redan som ung pojke blev inspirerade av en man vid namn Karl Öman och att intresset sedan dess hållit i sig. Under åren har han bl. a. skrivit böckerna "Mellan skog och slättbygd. Byar och gårdar i Kärråkra, Möne och Vånga socknar 1540-1680", "Torp och backstugor i Möne socken". Kollekten som insamlades efter gudstjänsten gick till Tengelandsfonden och detta blev 4 877 kr.
Efter gudstjänsten gick färden över Högkullen mot Hellekis Säter växthus där deltagarna samlades till lunch, årsstämma, kåseri och modevisning av folkdräkter. Hällekis Musikkår spelade för besökarna i väntan på registrering och lunchen som nalkades.
Kommunstyrelsens ordförande Kenth Selmosson från Götene presenterade kommunen, näringslivet, turismen och mycket annat. Kenth gav eloge till hembygdsföreningarna med sina eldsjälar där många jobbar i det tysta.
Till "Årets hembygdsförening" utnämndes Södra Vings Hembygdsförening i Ulricehamns kommun. Ordförande Ingrid Öhlund tog emot priset och berättade att i år fyller föreningen 50 år och det jobbas på en sockenbok . Den 6-7 augusti i år hälsas intresserade från andra hembygdsföreningar välkomna.
Motiveringen till utnämningen var bl.a att Södra Vings Hembygdsföreningen har en stor bredd i sin verksamhet och hembygdsgården Bogastugan har blivit ett naturligt mötescentrum.
Till ordförande för årsstämman valdes Hugo-Jacob Hamilton från Hjälmsäter.
Efter årsstämman kåserade Hannu Sarenström om sin nya hembygd. Hannu berättade att han vid 30 års ålder hade som mål att få sin försörjning på annat sätt än att vara anställd. En resa till Mexico var inplanerad, innan dess bestämde han sig för att hyra ett sommarställe. Han hamnade av en slump på Kinnekulle, efter ett telefonsamtal med Gunnar på Kärrgården utanför Hällekis blev detta starten på hans nya hembygd utanför Göteborg. Hannu kom till Kinnekulle en tid då "Det blommande berget" visade sig från sin bästa sida. Att Hannu skulle komma att stanna alla dessa år trodde han inte själv och att han fortfarande är förälskad i hembygden tar man inte miste på när man lyssnar på hans kåseri. Hannu berättar med hela sitt hjärta och att det bultar lite extra för Kinnekulles västsida beror bl.a på kvällsljuset och solnedgången.
Ett antal deltagare var klädda i folkdräkter och dessa visades upp på catwalken, det berättades också om de olika dräkterna.
Dagen avslutades med olika guidningar vid Hellekis Säteri, slottsträdgården och den nyrestaurerade våtmarken bakom växthuset.
Text: Lena Brodin
Foto: Freddie Wendin