- Torsdag 28 april 2011 -

Nytt i mejerihyllan: Ekologisk Gammaldags Filmjölk – fyllig, mild och naturligt fet



Allt fler svenska konsumenter väljer hellre fil och yoghurt som är lite fetare än de lätta produkterna. Nu kommer en ny fil, Ekologisk Gammaldags Filmjölk, med en naturligt varierande fetthalt mellan 3,8 och 4,5 procent, för att möta den ökande efterfrågan på produkter med högre fetthalt.

Försäljningen av fil och yoghurt med låg fetthalt, upp till 0,5 procent, har sjunkit med 8 procent jämfört med föregående år1. Samtidigt har de lite fetare produkterna med över 3 procent fetthalt ökat med 19 procent. För att möta den växande efterfrågan lanserar nu Arla Ekologisk Gammaldags Filmjölk med en fetthalt som varierar naturligt mellan 3,8 och 4,5 procent.

Den nya filen smakar som fil gjorde förr – mild, lite nötaktig med krämig konsistens och lite fylligare än annan fil. Den är gjord enbart på ekologisk mjölk från svenska Arlagårdar och filkultur.

Filmjölk har en lång historia i Sverige och är en självklar ingrediens på frukostbordet. Kylskåpskall fil uppskattas också extra mycket under sommaren, vilket tydligt märks på försäljningen. Filsäsongen är lång och startar redan i maj då försäljningen markant ökar, framför allt om det är varmt väder. Vid riktigt fint väder kan konsumtionen öka med upp till 50 procent och ökningen håller sedan i sig ända till september. Men trots filens popularitet har den svenska nationalklenoden tappat i försäljning. En orsak kan vara att det lanseras många nya produkter och varianter av yoghurt, medan filsortimentet i stort sett varit detsamma.

Fil är en viktig produkt för Arla och lanseringen av den nya Ekologisk Gammaldags Filmjölk är en del i arbetet med att värna om den svenska filmjölken. Den nya filen finns i butik från vecka 18 och cirkapris är 17 kr för en liter.

Varför varierar fettinnehållet i Ekologisk Gammaldags filmjölk?

Fetthalten i mjölk varierar mellan 3,8 och 4,5 %. Fetthalten i mjölken beror på vad korna äter. På våren när korna släpps ute på grönbete sjunker fetthalten i mjölken. Gräset innehåller mer fleromättade fettsyror än det foder korna får inomhus. De fleromättade fettsyrorna påverkar fettbildningen i juvret och gör att det produceras lite mindre fett. På hösten när korna flyttar in i ladugården igen och börjar äta mer kraftfoder ökar fetthalten i mjölken igen. Olika kor har dessutom olika mycket fett i sin mjölk, t ex har de svartvita korna, SLB, en lägre fetthalt i sin mjölk jämfört med de rödvita korna, SRB. Arlas mjölk kommer från både svarta och röda kor.


Pressmeddelande från: Arla Foods