- Fredag 15 april 2011 -

Motorcykelolyckorna har minskat med en femtedel



Mc-säsongen är här, motorcyklarna tas fram ur vinterförvaringen och hos trafikskolorna ringlar köerna långa för att få ta mc-kort. Glädjande nog visar Trygg-Hansas statistik att mc-olyckorna har minskat med nästan 20 procent de senaste fyra åren. En ny undersökning* visar samtidigt att 18 procent av svenskar med mc-kort varit med om en motorcykelolycka, men endast 1 av 4 olyckor vållas av motorcykelföraren själv.

Trygg-Hansas statistik över motorcykelolyckor mellan 2007 och 2010 visar att antalet olyckor har minskat med hela 19 procent. Även Trafikverkets statistik visar att antalet döda och svårt skadade motorcyklister har minskat stadigt de senaste åren, samtidigt som antalet motorcyklar i trafik har fördubblats de senaste tio åren.**

– Vi vet att motorcykelförare oftast är säkra förare, och det bekräftar vår statistik. Det är mycket positivt att se att de minskande olyckorna verkar vara en trend som är här för att stanna, och det ser vi inte bara i vår egen statistik utan i samhället i stort, säger Andreas Sand, ansvarig för motorförsäkringar på Trygg-Hansa.

En ny undersökning som Trygg-Hansa gjort visar att 18 procent av svenskar med mc-kort varit med om en motorcykelolycka. Närmare analys av Trygg-Hansas olycksstatistik för 2010 med mer än en part inblandad i en olycka visar att motorcyklisten var vållande till skadan i endast 27 procent av fallen. I hela 62 procent av skadorna var det föraren av ett annat fordon som var vållande. Den vanligaste typen av skada mellan två fordon, där åtminstone en motorcykel varit inblandad, var påkörning bakifrån (28 procent). Näst vanligast är påkörning av parkerat fordon (16 procent), tätt följt av olycka vid vänstersväng (13 procent).

– En motorcykel rör sig mycket snabbare mellan filerna och stannar också snabbare än en bil, samtidigt som den inte syns lika bra. Många olyckor händer just vid filbyten och svängar, så för att undvika kollisioner är det bra att tänka på att tänka på att inte göra för många snabba filbyten, säger Andreas Sand. Dessutom är det fortfarande grusigt ute på många vägar runt om i landet, så ta det lite extra lugnt i trafiken för att inte få sladd på motorcykeln.

Ny teknik avskräcker tjuven, stölderna minskat med en fjärdedel

Trygg-Hansa har också tittat på de mc-stölder som anmälts mellan 2007 och 2010, och även där är trenden positiv. Stölderna har minskat med så mycket som 27 procent.

– Allt fler fordon är utrustade med en så kallad immobiliser, vilket innebär att man måste ha nyckel för att köra iväg med mc:n. Tidigare var det mycket enklare att ”tjuvkoppla” en mc, men den nya tekniken har gjort det svårare för den tillfällige tjuven att slå till, säger Andreas Sand. För att avskräcka tjuven, tänk på att försöka låsa fast så mycket som möjligt av motorcykeln, gärna med en kätting runt hela ramen och i båda hjulen, i exempelvis en lyktstolpe.

Tips inför motorcykelsäsongen:
  • Använd alltid godkänd hjälm, ryggskydd, dräkt, stövlar och handskar, avsedda för mc-bruk. Detta gäller även passagerare.
  • Bär ljusa, gärna reflekterande kläder och hjälm som syns i trafiken.
  • Kör alltid med lyset på.
  • Kör riskmedvetet – tänk på att andra har svårt att uppmärksamma dig som mc-förare.
  • Gå en fortbildningskurs i ”avrostning” inför säsongen.
  • Anpassa hastigheten – för hög hastighet är orsaken till de allra flesta av de allvarligaste olyckorna.
  • Lås fast så mycket av motorcykeln som möjligt i ett fast föremål för att avskräcka tjuven. Sätt en kätting runt hela ramen och gärna i båda hjulen om möjligt.
  • Om möjligt, lås in mc:n i ett låst utrymme över natten


Pressmeddelande från: Trygg-Hansa