- Tisdag 12 april 2011 -

Allvarliga problem kan motivera skolas kameraövervakning



Datainspektionen har granskat kameraövervakningen i sju skolor. Mycket av den övervakning av eleverna som sker inomhus under dagtid strider mot reglerna i personuppgiftslagen men det finns även exempel då övervakningen är befogad.

Datainspektionen har genomfört sin hittills största granskning av kameraövervakning i skolor, på arbetsplatser och i flerbostadshus och redovisar nu resultatet från inspektioner av sju skolor runt om i landet. Myndigheten genomförde en liknande granskning av skolor 2008 och kan konstatera att det finns fortsatta brister när det gäller skolors användning av övervakningskameror.

- Flertalet kameror som vi undersökt måste stängas av under skoltid, säger Ulrika Harnesk som lett Datainspektionens granskningsprojekt.

Det finns flera orsaker till att kamerorna inte får vara påslagna under skoltid. I vissa fall har skolan inte kunnat påvisa att det finns en problembild som motiverar övervakningen, i andra fall har skolan inte undersökt om problemen kan lösas på andra sätt som innebär ett mindre ingrepp i elevernas personliga integritet. Vissa kameror har riktats så att de övervakar stora ytor som uppehållsrum och elevcafé som används för elevernas sociala umgänge vilket gör att elevernas normala förehavanden och vanor riskerar att övervakas.

Vid en av skolorna fanns övervakningskameror som var dolda.

- Dold kameraövervakning betraktas som ett mycket allvarligt intrång i elevernas personliga integritet.

Ett antal övervakningskameror följer dock reglerna i personuppgiftslagen. De är riktade mot avgränsade områden i en skola som haft allvarliga problem med våldsbrott och omfattande stölder under dagtid, och där man först provat alternativa lösningar.

- Upprepad skadegörelse, våldsbrott och stölder är rimliga motiv för att överväga kameraövervakning i skolor även dagtid, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.


Pressmeddelande från: Datainspektionen