- Tisdag 5 april 2011 -

Fästingsäsongen för husdjur här



Med temperaturer på 4-5 plusgrader vaknar fästingarna. Husdjur i allmänhet kan drabbas redan nu och hundar i synnerhet är mest känsliga av husdjuren för fästingsmitta. Samtidigt är inte alla ägare medvetna om hur de ska skydda sina djur på bästa sätt.

Redan när temperaturen krupit några grader över nollan finns alltså risken att årets första fästingar blir aktiva. En snörik vinter med ett värmande snötäcke brukar göra det särskilt besvärligt och innebär historiskt sett ett fästingrikt år.

- Under fästingperioden mars till november är det viktigt att dagligen gå igenom djurets päls, speciellt på ställen där det är varmt och trångt som i pälsveck och i öronen. I områden med mycket fästingar och om du vet med dig att din hund eller katt ofta brukar få fästingar är det vettigt att använda de receptfria preparat som finns för att minska antalet fästingar, säger Pernilla Falk, specialist på djurläkemedel på Apotek Hjärtat i Lund.

Den vanligaste fästingsmittan är Anaplasmos även kallad fästingfeber, men även Borrelia och TBE som är vanliga hos människor kan också drabba våra husdjur. Feber, hälta, svullna och ömma leder liksom trötthet är de vanligaste symtomen även om problemen kan vara betydligt mer allvarliga. Långt ifrån alla fästingar är dock smittsamma. I södra Sverige bär ungefär 1 av 150 fästingar på Borrelia-smitta.

- Statistiken över sålda fästingpreparat visar att djurägare är medvetna om vikten att skydda sina husdjur tidigt på året. Däremot är det lite sisådär med kunskapen om hur fästingpreparaten ska appliceras. Särskilt på hundar, som är mer känsliga för smitta, är det väldigt viktigt att medlet hamnar på huden och inte på pälsen, säger Pernilla Falk.

En fästing ska plockas bort så fort som möjligt. Ju längre tid den får sitta kvar desto större är smittorisken.

Förebyggande råd:
  • Gå igenom ditt husdjurs päls dagligen.
  • Använd de receptfria fästingförebyggande medel som finns på apoteken. Vissa räcker hela säsongen medan andra behandlingar behöver upprepas varje månad.
Råd när du hittar en fästing:
  • Använd en fästingborttagare hellre än pincett.
  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Vrid inte loss dem.
  • Det är viktigt att få med hela fästingen så att en lokal infektion inte uppstår. Kläm inte på bakkroppen – då sprutas mer gift in i kroppen.
  • Använd inte olja, fett, fotogen eller aceton att ta bort fästingen med.


Pressmeddelande från: Apotek Hjärtat