- Torsdag 31 mars 2011 -
Idag gjuts sista betongsegmentet till Hallandsåstunneln
Sedan 2005 kläs berget runt Hallandsåstunneln in i betong. Över 40 000 betongsegment kommer att användas, och idag gjuts det sista i fabriken i Åstorp.
-Nu har vi passerat ytterligare en milstolpe i projektet. Produktionen har levt upp till de höga precisions- och kvalitetskraven, och har levererat enligt plan, säger Per Rydberg, Trafikverkets projektchef, Projekt Hallandsås.
Sedan tunnelborrmaskinen Åsa togs i bruk 2005, har hon monterat ringar om åtta segment efterhand som hon har borrat sig fram. Metoden kallas lining, och används för att tunneln ska vara tät och klara det höga vatten- och bergtrycket i Hallandsås. Röret ska också klara trycket från Åsa, som med 20 000 tons kraft tar spjärn mot segmenten för att ta sig fram.
-Vi är stolta över vår fabrik och personal som varje dag har levererat över trettio segment av högsta kvalitet, säger Anders Rehnström, projektdirektör hos tunnelentreprenören Skanska-Vinci.
Fakta om betongsegmenten
- Varje segment är 12 ton tungt, 54 centimeter tjockt och 2,2 meter brett.
- Nästan 200 000 kubikmeter betong har gått åt till de 40 000 betongsegmenten.
- Toleransen för avvikelser vid gjutningen är i betongsammanhang liten, endast 0,5 mm.
- För att öka brandsäkerheten i den färdiga tunneln används en ny metod där plastfiber blandas i betongen.
- Produktionen har ägt rum i Skanska-Vincis specialbyggda fabrik i Åstorp.
- Segmenten har transporterats med tåg till Förslöv och vidare in i tunneln till tunnelborrmaskinen.
Västkustbanan mellan Göteborg och Lund är en betydelsefull länk för pendling och godstrafik i Västsverige, och knyter ihop Sverige med Norden och Europa. Idag är 85 procent av Västkustbanan utbyggd till dubbelspår.
Enkelspåret över den branta Hallandsåsen med sina tvära kurvor, utgör Västkustbanans enskilt största flaskhals. Ett dubbelspår ökar järnvägskapaciteten genom Hallandsås för både person- och godstrafik. Tågens godsvikt kan fördubblas, antalet tåg öka från fyra till 24 per timme och tågens hastighet öka från 80 till 200 km i timmen. Dessutom förbättras säkerheten genom att 20 farliga plankorsningar längs sträckan byggs bort.
Pressmeddelande från: Trafikverket