- Onsdag 30 mars 2011 -
.SE presenterar rapporten Äldre svenskar och Internet 2010
Idag släpper .SE rapporten Äldre svenskar och Internet 2010 med fokus på äldres Internetvanor. I rapporten framgår bland annat att antalet äldre ickeanvändare i Sverige idag är 1,3 miljoner och att den mest troliga framtidsprognosen är att siffran kommer att ha sjunkit till 500 000 år 2020. Rapporten visar också att av de äldre som idag inte använder Internet är 60 procent lågutbildade, och merparten kvinnor. Samtidigt får vi veta att de äldre som använder Internet i många fall intresserar sig för samma saker som de yngre nätanvändarna.
För att kunna jobba mot ett digitalt samhälle för alla, behöver vi intressera oss för och förstå även de äldre. Det är bland dem som den absoluta majoriteten av ickeanvändare finns. Jag är glad att vi med Äldre svenskar och Internet 2010 kan beskriva vilka som inte använder Internet, varför de inte använder Internet och slutligen vad vi kan förvänta oss av framtiden i dessa frågor, säger Janne Elvelid, projektledare på .SE.
Hur länge och hur ofta?
Internetanvändare över 50 år ägnar i genomsnitt drygt en timme dagligen åt Internet i hemmet. Användare i åldrarna 12-30 år lägger ner dubbelt så mycket tid, drygt två timmar om dagen
Idag har mer än 95 procent i åldrarna 12-50 tillgång till Internet i hemmet och nästan lika många är dagliga användare. Bland äldre är antalet dagliga användare färre. De flesta 50-talister har visserligen tillgång till Internet men bara drygt hälften använder Internet dagligen. Andelen dagliga användare sjunker till hälften bland 40-talisterna, en tredjedel bland 30-talisterna och till 6 procent bland de äldsta.
Äldres vanor på nätet
Äldre Internetanvändarna skiljer sig inte så mycket från Internetanvändare i andra generationer, åtminstone vad det gäller Interneterfarenhet. En hel del i de äldre generationerna tillhörde de tidiga innovatörerna och har 15-20 års erfarenhet av datorer och Internet. Skillnaden mellan yngre och äldre generationer ligger istället i att en hel del av de äldre inte använder Internet överhuvudtaget.
De allra flesta äldre Internetanvändare använder Internet för praktiska vardagssaker som att söka efter kartor och vägbeskrivningar, leta efter adresser och tidtabeller. De vänder sig till Internet när de vill hitta information om resor och för att se vad som säljs och köps. Äldre är också aktiva på nätet för att söka fakta och när det gäller hobbies och specialintressen. Samma sak gäller kultur, litteratur, vetenskap och hälso- och samhällsinformation. Här skiljer sig inte äldre så mycket från övriga Internetanvändare.
Internet används också flitigt för kommunikation även om de äldre inte använder alla de möjligheter som Internet erbjuder i form av instant messaging och sociala nätverk. 50-talisterna är här mycket mer aktiva än 40-talisterna, som i sin tur är mycket mer aktiva än 30-talisterna. De äldre använder i första hand e-posten och till den bifogar de olika dokument.
Tar med sig intresset för traditionella medier
Äldre Internetanvändare har upptäckt att traditionella medierna i form av dagstidningar, radio och tv, finns tillgängliga online. Populärast är nättidningarna. Var fjärde eller femte äldre Internetanvändare läser tidningar på nätet.
1,3 miljoner äldre använder inte Internet
Det totala antalet äldre icke-användare i Sverige idag är 1,3 miljoner.
Siffran får vi fram genom att summera alla över 50 år som inte har Internet i hemmet (988 000), med dem som har tillgång till Internet i hemmet men som av olika skäl inte använder det (175 000), samt dem som har tillgång till Internet men använder det ytterst sporadiskt (135 000).
Internetanvändning delvis en fråga om utbildningsnivå
15 år efter Internets intågande i Sverige använder 80 procent av alla välutbildade 30-talister Internet, men bland dem som saknar längre utbildning är intresset för att köpa en dator med Internetuppkoppling litet.
Bland 40-talisterna är det fortfarande hälften av de lågutbildade, framförallt kvinnor, som inte använder Internet, samtidigt som 90 procent av de välutbildade gör det.
Bland 50-talisterna är antalet lågutbildade lågt, vilket gör att den långsammare ökningstakten bland dem inte slår igenom förrän spridningen i åldersgruppen närmar sig 80-90 procent. Bland lågutbildade 50-talistkvinnor har läget dock varit oförändrat under de senaste sju åren, medan en ökning har skett hos de lågutbildade männen. Nästan alla högutbildade 50-talister är Internetanvändare, vilket de var redan för sju år sedan.
Skälen bakom icke-användandet
Det finns många orsaker till att äldre inte skaffat sig tillgång till Internet. Det allra vanligaste svaret från två av tre tillfrågade är att man helt enkelt inte är intresserad. De tycker det är krångligt och dyrt och känner inget behov av ytterligare apparater. De har redan fast telefon och mobiltelefon, radio, tv och en dagstidning och känner sig nöjda med det.
Att datorer och Internet är krångliga att använda är ett annat skäl som anges i alla åldersgrupper (15 procent). Man känner sig osäker på om man kan handskas med den nya tekniken. Ett annat skäl är kostnaden. Det är för dyrt tycker en del (11 procent).
Ett annat hinder för användning av Internet är olika funktionsproblem. Ju äldre man är desto vanligare är det med sådana problem. Vanligast är problem med synen eller motoriska problem att röra mus och tangentbord.
Växande informationsklyftor
Det finns således fortfarande många äldre som inte är uppkopplade till Internet. De flesta hör till grupper med låg utbildning och inkomst. Tjänster på Internet kommer naturligtvis inte att kunna utnyttjas av dessa icke-användare, vilket är problematiskt för den äldre delen av befolkningen. Majoriteten av dem betalar exempelvis inte sina räkningar online och endast 17 procent av äldre lågutbildade söker efter hälsoinformation på nätet.
Framtidsprognos
Om spridningen fortsätter i samma takt som den gjort de senaste åren kommer alla att använda Internet 2020. Det är knappast troligt. Istället bör vi ta hänsyn till att spridningen går långsammare ju äldre man är och om vi dessutom räknar in att spridningstakten är långsammare bland de lågutbildade, blir prognosen att det år 2020 kommer att finnas 500 000 äldre personer som inte använder Internet
Rapporten Äldre svenskar och Internet 2010 laddas ner i sin helhet på www.iis.se/
Pressmeddelande från: Stiftelsen för Internetinfrastruktur