- Lördag 12 mars 2011 -
Årsmöte Kinnekulle Hembygdsförening
Lördagen den 12 mars 2011 genomförde hembygdsföreningen sitt årsmöte i Medelplana bygdegård. Styrelsen fick ansvarsfrihet för det gångna året. Vid mötet beslöts omval av samtliga ledamöter. Kopparslageriet i Medleplana har renoverats, Riksantikvarieämbetet har avsatt medel för denna renovering. Den 14 augusti 2011 kommer kopparslageriet att ha öppet hus för allmänheten. Arbetet med den planerade fototräffen helgen 15-16 oktober då temat är emigranter från Kinnekulle startar nu . Alla som har information och bilder om emigranter uppmanas att höra av sig till föreningen. På Vårrundan kommer bl.a. Posseska Lancasterskolan att vara öppen, Eva Roffey kommer att läsa ur Folkskolans läsebok från år 1913.Kinnekulle Hembygdsföreningen blev utsedd till "Årets hembygdsförening 2009" och kommer att vara värd för Västergötlands hembygdsförbunds årsstämma och sker den 15 maj 2011. Detta värdskap innebär ett stort arrangemang för Kinnekulle hembygdsföreningen, ca 350-400 är inbjudna. Föreningen vädjade om hjälp av medlemmarna till detta värdskap. Dagen börjar med gudstjänst i Österplana kyrka och årsstämman kommer att hållas i växthuset på Hellekis säteri.
Som avslutning på föreningens årsmöte kåserade Bror-Inge Jälevik om muntlig och skriftlig Västgötalitteratur. Bror-Inge som är bibliotekarie i Lidköping i sin vardag har stort intresse för litteratur från Västergötland. Han berättade att biblioteket alltid försöker få tag i skrifter som publiceras i små upplagor och då i två exemplar för att ett av dessa skall kunna arkiveras. Lidköpings Stads Bibliotek har en unik samling litteratur och skrifter från Västergötland, i samband med en donation från Axel Eriksson som var storsamlare lades grunden till denna.
Bror-Inge gav exempel på typiska kännetecken och egenskaper för västgöta historier, han nämnde fyra kännetecknen som är signifikativa:
- Slagfärdigheten
- Västgöta klimax
- Avund
- Röriga historier som på något sätt knyts ihop på slutet
Ordspråk som förr användes i vardagsspråket har i stort sett försvunnit, dessa var ofta beskrivande och slagfärdiga och talesätt som kunde ha lokal anknytning. Efter detta kåseri avslutades mötesdagen med kaffeservering och lotteri.
Text: Lena Brodin