- Torsdag 10 mars 2011 -
Unga ser mellan fingrarna med brott på nätet
Ungdomar har en mer tillåtande attityd till brott på nätet än i den fysiska världen. Att köpa en stulen mobiltelefon anser 60 procent är allvarligt eller mycket allvarligt om det sker i den fysiska världen. Motsvarande siffra på nätet är 46 procent och enbart hälften av Sveriges unga tycker att det ska vara straffbart. Det visar en färsk attitydundersökning som Svenska Stöldskyddsföreningen låtit Demoskop genomföra bland 1000 ungdomar i åldern 15-22 år.
Undersökningsresultatet visar att hela åtta av tio unga anser att hån och utfrysning är allvarligt i den fysiska världen medan bara hälften anser det vara allvarligt om det händer på nätet. Att kränka en persons etniska eller religiösa tillhörighet tycker 74 procent är allvarligt om det inträffar i den fysiska världen, motsvarande siffra på nätet är 58 procent.
Det är problematiskt att ungdomar inte anser att brott som begås på nätet är lika allvarliga som de som begås i den fysiska världen. Vi kan se att den här inställningen är genomgående för alla typer av brott, säger Annika Brändström, vd på Svenska Stöldskyddsföreningen.
Kunskaperna om gällande lagstiftning varierar hos landets ungdomar. Bara sex av tio tror till exempel att det är straffbart att köpa en stulen mobiltelefon på Blocket.
Många ungdomar vet inte att det är straffbart att både sälja och köpa stulna varor. Det finns inte längre något som heter att handla i god tro, säger Annika Brändström.
När det gäller den egna identiteten på nätet anser en majoritet av Sveriges ungdomar, drygt sju av tio, att det ska vara straffbart att använda någon annans e-postkonto under falskt namn och sprida rykten. Samma siffra gäller för att kapa någons identitet och skriva i sociala nätverk och bloggar i någon annans namn.
Pressmeddelande från: Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF)