- Lördag 5 mars 2011 -

Earth Hour 2011 - mer än att släcka ljuset



Idag lanserar WWF årets globala klimatmanifestation – Earth Hour – som inträffar lördag 26 mars klockan 20.30–21.30. Då släcker privatpersoner, organisationer, företag och städer över hela världen ljuset under en timme. WWF hoppas på ett brett stöd från miljoner svenskar som fördjupar sitt klimatengagemang. I Sverige deltar kung Carl XVI Gustaf liksom Earth Hour-ambassadörerna och skådespelarna Robert Gustafsson och Marie Lundqvist, Alexandra Charles, 1,6 miljonerklubben och artisten Danny Saucedo.

Hittills har 138 städer och kommuner anmält sig, däribland Stockholm, Göteborg och Malmö, liksom 556 företag och 399 skolor. Genom att släcka ljuset en timme skickar vi en signal till världens ledare att det är dags att ta itu med klimatproblemen på allvar. Bland annat utses Sveriges mest klimatsmarta stad på Earth Hour Conference 15 mars i Stockholm.

– Vi är mycket glada att alla storstäder är med och fler kommuner än vid samma tidpunkt förra året. Genom att visa upp konkreta lösningar visar vi beslutsfattarna att det går att ta itu med klimatförändringarna. Planetens utmaningar är gigantiska, men vi får inte underskatta möjligheten till förändring. Genom fler vardagshandlingar kan vi alla bli superhjältar, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

I utmaningen Earth Hour Challenge har 10 svenska kommuner nominerats till att tävla om titeln ”Earth Hour Capital 2011”. Den vinnande kommunen får ett världsomfattande erkännande för den smartaste och mest inspirerande planen för att minska sin klimatpåverkan. Årets tema är att göra hjältedåd för klimatet i vardagen, ”go beyond the hour”. Det kan handla om att ta bussen istället för bilen, att äta vegetariskt en gång i veckan, byta till grön el eller att sprida budskapet om att släcka under Earth Hour. Alla dessa hjältedåd behövs, menar WWF.

Den 26 mars klockan 20.30–21.30 arrangeras massor med aktiviteter kommuner runt om i Sverige. I Stockholm genomförs Earth Hour Show på Konserthuset, i Katarina kyrka och på Trädgården under bron arrangeras Earth Hour Club för de som inte vill sluta att fira Earth Hour.

Förra året blev det ett nytt globalt rekord för världens största klimatmanifestation och i år beräknas Earth Hour bli ännu större.

Fakta om Earth Hour:

Det blev nytt globalt rekord för världens största klimatmanifestation Earth Hour 2010. Totalt deltog 128 länder och 4 616 städer i alla världsdelar. Budskapet nådde nästan en miljard människor. En SIFO-undersökning visade att varannan svensk – 53 procent av befolkningen från 15 år och uppåt – släckte ljuset. 71 procent av ungdomarna (15-29 år) kände till kampanjen jämfört med 16 procent bland pensionärerna. En stor framgång var att 209 svenska städer och kommuner deltog, en ökning med 40 procent sedan 2009.

Förutom att släcka ljuset stängde var fjärde person av teven, stand-by funktionen och annan elektronisk utrustning under Earth Hour. 18 procent av de som deltog uppger att de också diskuterar klimatfrågan med vänner, 18 procent sopsorterar och 17 procent har bytt till lågenergilampor i samband med Earth Hour, enligt SIFO-undersökningen.

Earth Hour är en global manifestation för klimatet som startade 2007 på initiativ av WWF i Australien. Idén är att människor över hela världen kan förenas i en enkel handling vid samma tid, tidszon efter tidszon. Världsnaturfonden WWF är initiativtagare till Earth Hour, globalt och i Sverige.

Röster ute i världen inför Earth Hour:

Nepals regering har gjort ett åtagande att stoppa skogsavverkningen i skogsområdet Churiya Range, som omfattar mer än 23.000 kvadratkilometer.

Pocoyo, en tecknad TV-serie, kommer att nå ut till miljontals förskolebarn runtom i världen och informerar med hjälp av skratt, humor och information barn om miljöfrågor.

Nathi Mzileni, när en 15-årig pojke från Swaziland 2010 insåg att hans stad inte deltog i Earth Hour ville han göra något åt det. Han startade en grupp sitt gymnasium – Green Enviro – som går ut på att utbilda människor om klimatförändringar. I år arrangeras Earth Hour i hans stad Shimunye i Swaziland.

Mengniu Dairy (Inre Mongoliet Mengniu Dairy (Group) Co, Ltd), är ett kinesiskt mejeriföretag som lovat fördubbla antalet mjölkkartonger som återvinns och öka användningen av FSC-certifierade förpackningar.

Li Bingbing, popsångerska från Kina, har åtagit sig att äta vegetariskt 100 dagar i år för att minska koldioxidutsläppen från produktionen och konsumtionen av kött.

Sydneys borgmästare, Clover Moore MP, har lovat att ordna sex separerade cykelvägar och installera LED-lampor i parker och gator.

Chloe Nicol, en 7-årig flicka från Australien, har tagit initiativ för att öka återvinningen och minska energislöseriet. Skolan drar nu ner sina persienner istället för att använda luftkonditionering.

Credit Suisse AG blev klimatneutrala år 2010 genom sitt globala "Credit Suisse Cares for Climate"- initiativ. I år fortsätter Credit Suisse med att att gå "Beyond the Hour" genom att skicka personal till ett brasilianskt skogsreservat för att stödja forskningen kring effekterna av klimatförändringarna.

Holiday Inn Atrium Singapore ska ersätta alla glödlampor i 504 rum med energieffektiva LED-lampor.

Wasim Akram, cricketlegend från Pakistan, har gjort ett personligt åtagande att sluta använda plastpåsar och återvinna mer.


Pressmeddelande från: Världsnaturfonden WWF