- Tisdag 1 mars 2011 -

Världspremiär för ny eldriven Volkswagen-buss i Genève



Volkswagen visar en studie av en ny kompakt minibuss på ren eldrift under bilsalongen i Genéve. Biltypen debuterade redan för 60 år sedan och kallades då T1, Transporter 1, eller kort och gott ”Bulli”. Nu är den tillbaka – eldriven och med plats för sex personer.

Den har blivit en symbol för frihet, har en smittsam design och gjorde sin entré på marknaden 1950. Volkswagen T1 fick snabbt en spridning över världens alla kontinenter, tyskarna kallade den ”Bulli”, amerikanerna ”Microbus”. I Sverige är modellen mest känd som ”Folka-bussen”. Idag har T1-orginalet blivit en ikon och uppskattas fortfarande av en stor skara fans världen över.

Nu, lagom till 2011 års upplaga av bilsalongen i Genève väljer Volkswagen att ta den kompakta ursprungsversionen in i framtiden som ett konceptfordon för en ny generation Bulli. Den är lika rymlig som den var 1950, lika inspirerande som alltid och har en ny typ av styling. Volkswagen vill med den nya konceptbussen avsluta den vision man inledde för tio år sedan, 2001. Den om att skapa en ny Bulli som skulle bli en helt ny form av minibuss. Nu har visionen mognat, konceptet är vässat och nödvändig, hållbar teknik finns till hands. Den nya Bulli drivs av en elmotor, är utrustad med sex platser och har en infotainment-kontroll som styrs via Ipad. Med detta koncept skapar man en femte modell bredvid Caddy, Touran, Sharan och dess större motsvarighet Caravelle.

Noll utsläpp och upp till 300 km på en batteriladdning

Tack vare ett mycket avancerat drivsystem visas Bulli upp i Genève som en ”nollutsläppsbil”. Effekten i elmotorn ger 85 kW och imponerande 270 Newtonmeter. Den tysta motorn förses med energi från ett litium-jon-batteri med en maximal lagringskapacitet på 40 kWh. Denna kombination möjliggör körning med avstånd på upp till 300 km. Den nya Bullin accelererar från 0 till 100 km/h på 11,5 sekunder och toppfarten är 140 km/h (elektroniskt begränsad). Naturligtvis kan konceptet även komma att omfattas av Volkswagens effektiva bensin- och dieselmotorer som alternativ.

Bulli – idén går tillbaka 64 år

Utan den holländska Volkswagen-importören Ben Pon, kanske T1 inte hade funnits, och naturligtvis inte heller konceptbilen i Genève. Det beror på att Pon var den person som den 23 april 1947 skissade fram en bild av en kompakt buss i sin anteckningsbok. Egentligen var holländarens teckning en enkel vy från sidan av en radikalt förkortad omnibuss placerad över hjulbasen på Volkswagen-bubblan. Goda idéer brukar bara kräva ett par drag med pennan, men de kräver en särskild ansträngning för att genomföra dem. Volkswagen designers tog denna skiss och skapade bussen som blev snart blev en ikon.

Konceptbilen går nu i fotspåren av den ursprungliga bussen men följer Volkswagens nya "design-DNA." Teamet leds av Walter de Silva, chef för Volkswagen Group Design, och Klaus Bischoff, chefsdesigner för Volkswagen-märket.

Design – mer kompakt form

Den nya upplagan av Bulli är 3,99 meter lång, 1,75 meter bred och 1,70 meter hög. T1 var något längre, men smalare. Med en hjulbas på 2,62 meter utnyttjar Bulli den totala längden mycket bra. Slående här är också den relativt stora spårvidden (1,50 m fram och bak) i förhållande till karossens bredd.

I enlighet med Volkswagens design-DNA finns det en horisontell layout av smala dubbla strålkastare med L-formade LED-varselljus och blinkers med lysdioder placerade i en inverterad L-form i varje yttre hörn. Lysdioder är idealiska för den eldrivna Bulli tack vare sin låga energiförbrukning.

Innerutrymmen – kombination av bil och iPad

En infotainment-höjdpunkt är en löstagbar iPad i mittkonsolen som fungerar som en multifunktionell pekskärm. Tillsammans med Internet-baserade applikationer i iPad och mediacentret hanterar det också kontrollen av funktioner som Bluetooth-handsfree telefon och navigationssystem. Hela enheten av hastighetsmätare och multifunktiondisplay kommunicerar också med iPad.

Ljudsystemet i nya Bulli är producerat av den legendariska gitarr- och förstärkartillverkaren Fender (USA) och säkerställer att musiken låter som om den vore live. På Woodstock 1969, spelade Jimi Hendrix "The Star-Spangled Banner" - den amerikanska nationalsången - på en Fender Stratocaster.

Det som inte finns i Bulli är en varvräknare (behövs inte med tanke på elmotorn) eller en konventionell växelspak (samma sak här). Den senare ersätts med en vridomkopplare till höger om föraren, som används för att aktivera körning framåt och bakåt. En tryckknapp i samma switch används för att starta och stoppa motorn.

Sittplatser blir liggande yta på ett ögonblick

De yttre och mellersta sittplatserna i den främre bänken kan fällas ned (2/3 split), det bakre sätet däremot kan helt stuvas undan vilket ger en lastkapaciteten på 1 600 liter. Dessutom kan sätessystemet omvandlas till en stor liggande yta med bara ett par manuella rörelser. Detta förvandlar den kompakta MPV:n till en kompakt husbil – den perfekta följeslagaren för en weekendresa.

Minst lika viktigt för många användare är dock att sittsystemet inte bara bör vara mångsidigt utan också erbjuda maximal komfort. Sittpositionen är bekvämt hög, lika avslappnande och ger en optimerad sikt framåt. Nya Bulli är självklart också utrustad med alla tänkbara säkerhetsanordningar.


Pressmeddelande från: Volkswagen Group Sverige AB