- Tisdag 1 mars 2011 -

Lodjursjakten nödvändig för att rädda rådjursstammen



Idag startar lodjursjakten. Svenska Jägareförebundet och flera länsstyrelser kritiserar beslutet från Naturvårdsverket för att det ej delegerats till länen i Mellansverige. Att i år halvera lodjursjakten är dålig viltförvaltning. Det är för lågt antal med tanke på den sjunkande rådjursstammen.

Regeringen har tagit beslut om att inrätta viltförvaltningsdelegationer* i varje län som ska fatta lokala beslut om rovdjursförvaltningen, nära de som berörs. Ändå valde Naturvårdsverket att inte delegera beslutet om lodjursjakt och dessutom inte ta hänsyn till alla inventeringsrapporter om lodjursförekomst.

Lodjursinventeringarna ställer idag höga krav på kvalitetssäkring, det vill säga att en observation eller spår av rovdjur bekräftas. Kvalitetssäkringen är så komplicerade och omständliga att de inte fungerar. Idag har vi därför betydligt fler lodjur än vad Naturvårdsverket tror. Denna kvalitetssäkring måste ändras och bli hanterlig. Vad händer om vi skjuter får få lodjur?

- Jag är orolig för att rådjursstammarna kraschar i de områden där lodjursstammen är för stor, säger Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. En bra viltförvaltning innebär att viltstammarna är i balans, till exempel att lodjuren inte ska bli så många inom ett område att de äter upp hela rådjursstammen – vilket är deras främsta föda. Rådjuren ska räcka till både rovdjuren och till jägarna. Det nyttiga viltköttet och den stora folkrörelsen som jakten utgör är ett utmärkt sätt att bruka naturen. Inte bara betrakta den., tillägger Hans von Essen.

Jakten inleds idag den 1 mars och totalt får 110 lodjur fällas inom elva län: Uppsala, Dalarna, Västmanland, Värmland, Gävleborg, Västra Götaland, Örebro, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten och i Västernorrlands län.

Lodjuren har ökat från cirka 200 djur för trettio år sedan till dagens cirka 1500 djur.


Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet