- Torsdag 24 februari 2011 -

Ingen licensjakt på lodjur i Västra Götaland



Länsstyrelserna har i samråd fördelat de 30 lodjur som Naturvårdsverket tilldelat det mellersta förvaltningsområdet för rovdjur. Den låga tilldelningen ger inte utrymme för någon licensjakt i Västra Götalands län.

Den 17 februari delegerade Naturvårdsverket rätten att besluta om skydds- och licensjakt efter lodjur till länsstyrelserna – dock med ett tak på 30 djur i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Länsstyrelserna i området har nu i samråd fördelat ut dessa på länsnivå, 5 har avsatts för eventuella skyddsjakter och resterande 25 till licensjakt.

Förvaltningsområdet innefattar Västra Götalands, Stockholms, Uppsala, Örebro, Värmlands, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län. Inför fördelningen har man tittat på respektive läns fastställda miniminivå samt de regionala inventeringsresultaten. Inventeringarna de senaste åren visar på en svag ökning i Västergötland men att antalet stagnerat eller minskat i Dalsland.

De 25 lodjuren fördelas framförallt utifrån hur nära lodjursstammen ligger den regionalt satta miniminivån i respektive län. Tabellen nedan visar att de län som ligger långt över sin regionalt satta miniminivå får en högre tilldelning, till exempel Värmland och Uppsala.

– För Västra Götaland kan vi inte ta beslut om att få skjuta några lodjur i år eftersom vi inte nått upp till den av Naturvårdsverket fastställda miniminivån på 30 lofamiljer för länet. Men vi kan fortfarande ta beslut om skyddsjakt. Ett sådant beslut togs i förra veckan för ett lodjur som vid upprepade tillfällen dödat dovhjortar i ett hägn säger Robert Andersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Antal lodjur:

  • 1 - Stockholm
  • 9 - Uppsala
  • 0 - Västra Götaland
  • 7 - Värmland
  • 2 - Örebro
  • 3 - Västmanland
  • 2 - Dalarna (i renskötselområdet)
  • 1 - Gävleborg

Beslut om licensjakt efter lodjur fattas i varje enskilt län och i enlighet med dessa siffror. Möjligheten att besluta om jakt med fälla har inte delegerats till Länsstyrelserna och därför tillåts ingen fällfångst detta år.


Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götalands Län