- Torsdag 17 februari 2011 -

Lotterivinnare vill inte förändras av pengarna



Föreställningarna om vad som händer när någon vunnit en storvinst är många. Ofta hör vi om vinnare som spenderat alla pengar, dragit på sig skulder och blivit ensamma och olyckliga.
Men detta är undantagsfall, visar en avhandling på Sociologiska institutionen vid Göteborgs universitet. I de allra flesta fall fortsätter istället vinnarna att leva sina vanliga liv och varken slösar eller snålar med sina pengar.
– ”Jag är den jag är” är en vanlig förklaring till varför man inte förändras mer, säger Anna Hedenus, som i sin avhandling studerat svenska lotterivinnare.

Historien om den olyckliga vinnaren som sagt upp sig från jobbet och slösat bort alla pengarna speglar såväl idéer om människans omåttliga konsumtionsbegär som tanken att arbete är något vi utför bara för att vi måste. Genom att undersöka hur människor som får ett plötsligt ekonomiskt tillskott väljer att använda pengarna sätts dessa föreställningar på prov.

I en enkät som besvarats av 429 svenska lotterivinnare och i intervjuer med 14 vinnare har Anna Hedenus bland annat ställt frågor om vinnarnas relation till arbete och fritid före och efter vinsten, om konsumtion och identitet. De val som lotterivinnarna gör bidrar med en förståelse för hur människor värderar dessa olika delar av livet.
– En del pekar på att 2 miljoner inte är så mycket pengar, och att de inte räcker särskilt länge ifall man ska leva enbart på dom. Men samtidigt ligger det ju en prioritering i det påståendet. De flesta sparar hellre pengarna som en trygghet för framtiden än att drastiskt förändra sina liv under en kortare period, säger Anna Hedenus.

Avhandlingen fokuserar framförallt på vinnarnas relation till arbete efter vinsten. Resultaten visar att endast en minoritet av vinnarna har använt vinsten för att kunna ägna mindre tid åt arbete. Här har vinstens storlek en betydelse. Ju högre vinster, desto fler som på olika sätt minskat sin tid för arbete. Att man fortsätter arbeta på samma sätt som innan vinsten beror bl.a. på vinnarnas behov av sociala kontakter, tidsstruktur och rutiner i vardagen, eller att de trivs med sina arbetsuppgifter och att jobbet utgör en självklar del av vem man är. Studien bekräftar också bilden av en samhällelig norm kring arbete där valet att fortsätta arbeta tas som en självklarhet.

Vad gäller konsumtion går vinnarna en balansgång. Å ena sidan påverkas de av konsumtions-samhällets förväntningar om att man ska konsumera och förverkliga sig själv. Å andra sidan färgas de av ideal om sparsamhet och av en oro för att spendera pengarna på ”fel” saker eller så att pengarna tar slut. Inte heller vill de använda pengarna på ett sådant sätt så att det inverkar på deras sociala liv eller får det att verka som att de själv har förändrats. Vinnarnas tidigare livsstil och sociala miljö blir därför viktig för hur de lever efter vinsten.

Trots sin återhållsamhet upplever vinnarna många positiva konsekvenser av vinsten. Förutom att de upplever glädje och tacksamhet, ger pengarna också en ökad känsla av trygghet, frihet och oberoende.

Lars-Olof Karlsson


Pressmeddelande från: Göteborgs universitet