- Onsdag 9 februari 2011 -
Fästingar och borrelia sprids i Norden
I takt med ett varmare klimat kommer fästingarnas förekomst och därmed risken för borrelia att öka i Norden. Det visar en studie vid Uppsala universitet som publiceras i tidskriften Ticks and Tick-Borne Diseases.
Det finns ett tydligt samband mellan förekomsten av fästingar och sjukdomen borrelia, orsakad av Borrelia-bakterier (Borrelia burgdorferi s.l.), i Sverige. Såväl fästingarnas förekomst som växtsäsongens längd begränsas om dagsmedeltemperaturen är under fem plusgrader. De båda forskarna Thomas Jaenson och Elisabet Lindgren har gjort en noggrann kartläggning av fästingarna, växtarter som växer där det finns mycket fästingar och växtsäsongens start och längd i Sverige.
De visar att den geografiska utbredningen av fästingar i Sverige sammanfaller med utbredningen av trädet klibbal (Alnus glutinosa). Dessutom krävs en växtsäsong som startar före 1 maj och pågår i genomsnitt 170 dagar. Forskarna gjorde beräkningar baserade på klimatscenarier från SMHI om det förväntade klimatet fram till 2100. Resultaten visar att fästingarna och därmed borrelia sannolikt kommer att öka sin utbredning i takt med att en längre växtsäsong förändrar vegetationen och värddjurens utbredning.
- Vår slutsats är att fästingarna kommer att vara spridda i större delen av Sverige, Norge och Finland i slutet av detta århundrade, förutom i fjällen, säger Thomas Jaenson.
Pressmeddelande från: Uppsala universitet