- Tisdag 8 februari 2011 -

Cecilia Widegren och Jordbruksverket i Holmestad i samtal med grisföretagare



En dioxinskandal har skakat den tyska grisnäringen, vilket lett till att bl.a. Ryssland och Kina stängt sina gränser för tyskt griskött. Detta har lett till att tyskt kött nu dumpas på den europeiska marknaden. Sverige är därför nu ett av de länder som får in mängder av billigt tyskt fläskkött, vilket i sin tur lett till att fläskpriset är nere på rekordlåga nivåer, under 10 kr/ kg. Detta i sin tur riskerar många svenska grisföretagares redan hårt utsatta lönsamhet.

Cecilia Widegren (M) riksdagsledamot och djupt engagerad i jordbruks- och livsmedelsfrågor besökte därför tillsammans med delar av Jordbruksverkets ledningsgrupp - generaldirektör Mats Persson, överdirektör/chefsveterinär Leif Denneberg och chefsekonom Harald Svensson, Svenstorps Gård, i Holmestad för att samtala med familjen Bo och Britt Johansson.

- Det är oerhört viktigt att vara lyhörda när så viktig produktion och näring för Skaraborg generellt, men Götene i synnerhet, drabbas av så drastiska prisras. Drygt var tionde grisbonde i Sverige verkar i Skaraborg och i Götene är nästan varannan förvärvsarbetande är direkt eller indirekt sysselsatta med jordbruk- eller livsmedelsproduktion, sa Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot.

- Sverige är ingen isolerad marknad längre utan är en del av den gemensamma jordbrukspolitiken i EU. Det gör att EU gemensamt bör agera. Förutom kortsiktiga akuta åtgärder som t.ex. att EU-kommissionen nu beslutat att köpa in och lagra ett fläsklager tillfälligt, kan man agera lokalt för att stärka närproducerade produkter ytterligare. Varje kommun och landsting samt staten bör jobba aktivare med upphandling av närproducerade matprodukter av hög kvalité till sina äldreboenden och skolor. En uppmaning som gäller alla, konstaterar Widegren (M).

På gården samtalade de om framtidsutsikterna för grisproducenter och hur man tillsammans bör arbeta för att förutsättningar ska bli bättre. Lika konkurrensvillkor och lönsamhet är helt avgörande.

Avslutningsvis beskrev Bo Johansson hur han fick idén om gårdens egna kretslopp, hur man började röta gödsel till el och värme och hur nu detta kommersialiserats till företaget "Götene Gårdsgas" som säljer och bygger småskaliga biogasanläggningar i mellan-Sverige.


Pressmeddelande från: Moderaterna