- Torsdag 20 januari 2011 -

Statistisk årsbok 2011: Medelsvensken har blivit äldre, fetare och grönare



Statistisk årsbok för Sverige är här – denna gång med nya tilltalsnamn på Medelsvensson. Hon heter nu Maria och är 42 år. Han heter Mikael, har blivit ett år äldre och är 40 år. Åldersökningen ligger helt i linje med trenden: livslängden spås öka för båda könen under många decennier framöver. En annan trend är att befolkningens kroppsvikt har ökat under mer än tre decennier – för män och kvinnor i samtliga åldersgrupper.

Bland männen är nu 53 procent överviktiga och bland kvinnorna 37 procent. En av förklaringarna till vår viktökning kan möjligen vara att 90 procent nu har tillgång till dator i hemmet. Den ökande datoranvändningen kan ha påverkat både det ena och det andra, kanske även att vi är fler högutbildade än någonsin – år 2009 hade 38 procent eftergymnasial utbildning, jämfört med 23 procent år 1990. Den allra mest välutbildade gruppen av befolkningen är kvinnor i åldern 25–34 år.

Vi äter och dricker allt mer

Snitthushållet spenderade 2 900 kr i månaden på livsmedel, en ökning med två procent jämfört med året innan. På tre decennier har medelsvenskens dagliga energitillförsel från livsmedel ökat med cirka 7 procent till drygt 3 100 kalorier. Under 2009 konsumerade vi även mer alkohol, framförallt vin och starköl. Sedan 1990 har denna konsumtion ökat avsevärt, för starköl med cirka 70 procent och för vin med cirka 80 procent. Under 2009 hällde vi möjligen lite av spriten i bilen.

Gröna tankar

Antalet miljöbilar har hur som helst ökat rejält. Från 2007 till 2009 ökade exempelvis antalet personbilar i trafik drivna på ”bensin/etanol” från 398 till 48 087 stycken1. Dessa fakta får till och med vindkraftens framfart under samma period att blekna. Vindkraftens andel av elproduktionen är fortfarande liten, men närmar sig 2-procentnivån med stormsteg. Kärnkraftens bidrag till elförsörjningen blev samtidigt den lägsta på tjugofem år, dess elproduktion minskade med hela 18,4 procent.

Återvinningen hade ett bra år. Här ser vi toppnoteringar inom ett flertal kategorier, bland annat för flera typer av metallförpackningar samt för tidnings- och journalpapper som nu nått rekordnivån 91 procent.

Oroväckande brottsstatistik

Antalet anmälda brott till polis, tull eller åklagare ökade med 2 procent och nådde nytt rekord – drygt 1,4 miljoner brott anmäldes. Antalet butiksrån har aldrig varit fler, sexualbrotten ökade med 9 procent och bostadsinbrotten med 13 procent. Skadegörelsebrotten steg med 4 procent, vilket motsvarade mer än 25 procent av den totala ökningen av antalet anmälda brott. Även misshandelsbrotten ökade och har ökat med 47 procent under den senaste 10-årsperioden. Ljusglimten finner vi bland stöldbrotten, de ligger nu på en nivå cirka 21 procent lägre än år 2000. De största minskningarna återfinns just bland kategorierna bilbrott samt ospecificerade stölder utan inbrott.

Några andra axplock från statistikåret 2009:

  • Hushållens utgifter var i genomsnitt 23 000 kr i månaden
  • Juli 2009 var den mest regnrika julimånaden i Karlstad sedan 1901
  • BNP-minskningen på 4,9 procent var den största sedan andra världskriget
  • I Sorsele ökade folkmängden med 10 personer, efter 19 år av folkminskning

Dessa och många andra opartiska och detaljerade fakta hittar du i Statistisk årsbok för Sverige 2011. Boken innehåller 700 sidor med tabeller, diagram, kartor och texter, inklusive sakordsregister på svenska och engelska. I slutet av boken finns ett avsnitt med internationella jämförelser. På SCB:s webbplats kan boken beställas, eller laddas ner som pdf till datorn, mobiltelefonen eller läsplattan.


Pressmeddelande från: Statistiska Centralbyrån