- Onsdag 29 december 2010 -
EU stoppar export av ål
EU:s kommitté för handel med vilda djur och växter har fastställt att det ska vara stopp för export och import av europeisk ål under ett år framöver. Stoppet gäller handel med ål utanför EU:s gränser och syftar framför allt till att hindra att glasål fiskas för export till Asien.
Exportstopp för ål från EU har diskuterats under en längre tid, men det har varit svårt för medlemsländerna att enas om ett gemensamt beslut Frankrike, Spanien och Storbritannien fiskar glasål för export till Asien.
Det här stoppet är viktigt även för oss i norra Europa, säger Fredrik Larson, biolog på Fiskeriverket och ansvarig för genomförandet av Sveriges ålförvaltningsplan. Vi måste minska fisket på ålen i alla dess livsstadier om det ska gå att rädda den.
Begränsa fisket även på glasål
Sverige har, i enlighet med den nationella förvaltningsplanen för ål, skurit ned kraftigt på fisket efter gulål och blankål och nu genomförs ytterligare begränsningar. Från och med årsskiftet kommer bland annat fisket på gulål att fasas ut, vilket betyder att allt ålfiske på Västkusten upphör 2012.
Sedan 2006 har den svenska fångsten halverats, räknat i landad vikt. Det känns så klart bra att de ansträngningar vi gör, nu också möts upp av länderna i södra Europa som fiskar glasål, säger Fredrik Larson.
Världens enda bestånd av europeisk ål
Den europeiska ålen finns bara i ett enda bestånd, nämligen det som leker i Sargassohavet. Det är därför ålen är sårbar för utrotning och det är därför som det är viktigt att hela Europa samarbetar för att bevara den. Ålen fiskas i alla sina livsstadier; som liten glasål när den förts av strömmen från Sargasso till Europas västkust, som ung gulål när den växer upp i kust- och sötvatten och som fullvuxen blankål under sin lekvandring åter till Sargasso.
Försäljning inom EU ännu tillåten
Beslutet gäller export till eller import från länder utanför EU. Inom EU kan ål än så länge säljas och köpas fritt och det betyder att det fortfarande är möjligt att genomföra de utsättningar av ålyngel som är en del i Sveriges ålplan. Tillgången på glasål för utsättning i bevarandesyfte inom unionen kan öka p g a beslutet. Stoppet gäller under 2011 fram till nästa års säsong för glasålsfiske, som påbörjas under senhösten.
Ny bedömning före eventuell förlängning
Innan EU:s kommitté för handel med vilda djur och växter tar ett beslut om eventuell förlängning av stoppet vill de ha ett nytt råd från den så kallade Gruppen för vetenskapliga undersökningar, en grupp sammansatt av representanter från medelmsstaternas vetenskapliga myndigheter.
Det är inte troligt att en ny översyn kommer att visa på något annat än det som Gruppen för vetenskapliga undersökningar gjort tidigare; nämligen att situationen för den europeiska ålen sedan många år är mycket allvarlig, säger Fredrik Larson.
Pressmeddelande från: Fiskeriverket