- Onsdag 15 december 2010 -
Nästan 8000 femteklassare kan inte simma
Över 8 procent av eleverna i årskurs 5 når inte kursplanens mål i simning. Rädsla för vatten och kulturella orsaker är de vanligaste skälen till att man inte kan simma. Det visar en rapport från Skolverket som publiceras idag.
Skolverkets enkätstudie har riktats till idrottslärare i 500 skolor i Sverige för att få en riksrepresentativ bild av hur många elever som når målen i simkunskap i idrott och hälsa i årskurs 5.
- 7 800 femteklassare som inte kan simma är alldeles för många. Därför är det nu viktigt att skolorna sätter in rätt stöd för de här eleverna, säger Stefan Erson, undervisningsråd på Skolverket.
Rädsla för vatten vanligaste orsaken
Hälften av lärarna svarar att rädsla för vatten är den vanligaste orsaken till att eleverna inte kan simma. Lärarna påpekar också att det är viktigt att börja simundervisningen tidigt. I studien framkommer också att skolor som startar sin undervisning i lägre årskurser når kursplanens mål i högre utsträckning än skolor som påbörjar undervisningen senare.
Kulturella orsaker näst vanligast
Var tredje lärare uppger att det finns kulturella orsaker till att elever inte kan simma. Lärarna menar att nyinvandrade elever i stor utsträckning saknar vattenvana från besök i simhallar och bad utomhus.
Skillnader mellan skolor och elever
Flickor når målen i högre utsträckning än pojkar och elever som går i fristående skolor har något bättre resultat än elever i skolor med kommunal huvudman.
Målen i kursplanen
Målet att kunna simma finns i kursplanen för ämnet Idrott och Hälsa. Eleverna ska i slutet av femte skolåret ha god vattenvana, vara trygg i vatten, kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, och hantera nödsituationer vid vatten samt ha grundläggande kunskaper om bad-, båt- och isvett.
Skolverkets studie ger en bild av simkunnigheten på nationell nivå. Resultaten finns inte på läns- och kommunnivå.
Pressmeddelande från: Skolverket