- Tisdag 9 november 2010 -

Var tredje resenär blir sjuk under resan



Mer än var tredje svensk resenär till exotiska resmål blir sjuk under sin resa och får tillbringa delar av den värdefulla semestertiden på hotellrummet. Vanligast är diarrésjukdomar. Särskilt utsatta är resenärer till Indien och Egypten där upp emot sju av tio får stora magbesvär. Det visar en undersökning om resande och sjukdom med tusen svenska och finländska resenärer.

De populäraste resmålen i undersökningen var Asien med 60 procent, följt av Egypten och Afrika med vardera 20 procent. Men långväga resmål kan ha sina risker. Bakterier som sprids med mat och vatten ökar riskerna för magbesvär.

Magsjuka dominerar antalet skadefall vid reseförsäkringar och det var också vad många av undersökningens resenärer råkade ut för. Svaren för svenskarnas del visar bland annat:

  • Drygt var tredje resenär drabbades av magsjuka.
  • I hälften av fallen var det en person i sällskapet som råkade illa ut, i de övriga två eller fler personer.
  • För åtta av tio varade magbesvären i upp till tre dagar och för de övriga längre än så. Sex av tio sjuka måste stanna inne tills besvären gick över.
  • Hela tjugo procent av dem som insjuknat, blev så sjuka att de måste uppsöka läkare.
  • Vanligast var det med magsjuka hos dem som reste till Indien, av dem drabbades 68 procent, följt av Egypten 51 procent.

Turistdiarré eller kolera?

Kolera i sin vanligaste och milda form kan lätt förväxlas med turistdiarré. Kolera sprids via förorenad mat och vatten. Sjukdomen kan också lätt spridas via mat som inte är tillräckligt genomstekt eller tillräckligt varm. Kolera sprids även via grönsaker som sköljts i orent vatten. För att minska riskerna ska man innan avresa kontakta en vaccinationsmottagning och diskutera behovet av vaccin. Man bör alltid vara noga med hygienen, särskilt efter toalettbesök, dricka vätska på burk eller flaska och skala frukt och grönsaker. Mat ska vara genomkokt eller genomstekt.

Hur vanligt är kolera?

Under 2009 rapporterades 221 226 fall av kolera i världen och 4 964 personer dog, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Men WHO understryker att kolera är en av de mest underrapporterade sjukdomarna och att siffror mellan 3 och 5 miljoner fall om året, varav 120 000 personer avlider, ligger närmare sanningen. Som exempel tas ett utbrott med 70 000 fall av vattniga diarréer i Nepal. En provtagning på 158 personer visade att 82 personer (52 procent) bar på kolerabakterier (1).

Kolera i Thailand, Sydafrika och Haiti

Kolera förekommer i Asien, Syd-och Mellanamerika och i hela Afrika. I Thailand har under 2010 rapporterats en våg av kolera. De första sju månaderna rapporterades 1 342 fall jämfört med 315 under hela 2009. Därför har det thailändska hälsoministeriet uppmanat landets myndigheter att vara extra uppmärksamma på spridning av sjukdomen. Man understryker också hur viktigt det är att tänka på vad man äter och vara noga med hygienen. I år uppskattas mer än en halv miljon svenska resenärer besöka Thailand.

Sydafrika är ett starkt växande resmål för svenska turister där förekomsten av kolera är hög, 2009 rapporterades 10 520 fall, enligt WHO. (1)

Ett stort utbrott av kolera förekommer just nu på Haiti.

I dag finns vaccin

Numera går det att vaccinera sig inför resor till mål som Sydostasien, Afrika, Latinamerika och Mexico. Dukoral är ett drickbart vaccin mot bakteriesjukdomen kolera som verkar genom att stimulera immunförsvaret i tarmen. Den milda formen av kolera uppvisar samma symtom som en vanlig turistdiarré och tillstånden kan vara svåra att skilja åt.

Enligt WHO är 90% av alla kolerafall milda.

Vaccinet ger ett skydd som uppstår efter ungefär en vecka och har en skyddseffekt på 85 procent. Grundvaccinering för vuxna är två doser med en till sex veckors mellanrum.


Pressmeddelande från: Crucell