- Onsdag 3 november 2010 -

Endast hälften av vuxna svenskar bär reflex



Forskning visar att risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger högre under mörker som i dagsljus*. Risken ökar redan i skymningen – trots detta använder endast fem av tio föräldrar reflex. Det visar Trygg-Hansas årliga reflexundersökning.

I Trygg-Hansas reflexundersökning 2008 uppgav sex av tio svenskar att de bär reflex. I årets reflexundersökning har Trygg-Hansa frågat föräldrar om de använder reflex. Endast fem av tio anger att de bär reflex i mörkret. Desto fler ser dock till att barnen har reflex: nio av tio barn upp till 12 år bär reflex. Statistik från Barnolycksfallsfonden visar att nästan 1 000 barn skadas som fotgängare i trafiken varje år och av dessa blir drygt 70 barn svårt skadade. Av de olyckshändelser som leder till allvarliga skador har drygt en tredjedel inträffat under mörker. Drygt en tiondel av de barn som bär reflexer har reflexer som är mer än 3 år gamla.

– Gamla reflexer ger en falsk trygghet. Reflexens förmåga att reflektera ljus försämras av smuts, repor och annat slitage. Den normala livslängden på en reflex är cirka tre år – därefter bör reflexen bytas ut mot en ny, säger Björn Sporrong, barnförsäkringsexpert på Trygg-Hansa. Reflexer på kläder och liknande kan försämras ännu snabbare om de utsätts för tvätt och annat slitage.

Reflexer behövs även där det finns gatubelysning, ljuset från gatubelysningen räcker inte för att du ska synas. Flertalet mörkerolyckor med svåra skador på cyklister och fotgängare sker i tätbebyggda områden där gatubelysningen varit på. Tonåringar är sämre än barn på att använda reflexer. Bland tonåringar mellan 13 och 17 år är det bara hälften som använder reflexer, och en tredjedel av dem bär dessutom reflexer som är mer än 3 år gamla.

Kvinnor bättre än män

Undersökningen visar att kvinnor i Sverige är mycket bättre än män på att använda reflexer. Det är närmare två tredjedelar kvinnor (63 procent) som bär reflex till skillnad mot endast fyra av tio män (43 procent).

– Om du bär reflexer ser ett fordon med halvljus dig redan på 125 meters avstånd, och utan reflexer syns du inte förrän fordonet är cirka 20-30 meter bort. Det är avgörande för om bilen hinner bromsa in eller inte om den har hög fart, säger Björn Sporrong. Att använda reflexer kan vara skillnaden mellan liv och död för gång- och cykeltrafikanter.

Råd från Trygg-Hansa för att synas i mörkret:
  • Observera att reflexer även behövs där det finns gatubelysning
  • Reflexer åldras och ska bytas ut var tredje år
  • Tänk på att vinterväglag ofta innebär betydligt längre bromssträckor för bilarna
  • Om du är ute på en väg med tung trafik bör du komplettera reflexerna med en ficklampa. Orsaken är att långtradar- och busschaufförer sitter högre upp och inte ser reflexerna på lika långt avstånd som föraren i en personbil
  • Det är lag på att ha reflexer på din cykel om du cyklar i trafik
  • Reflexer skall vara CE-märkta
  • Hundar, katter och hästar behöver också reflexer


Pressmeddelande från: Trygg-Hansa