- Lördag 23 oktober 2010 -

Världens största vattenkraftverk kan byggas i Mariestad



Sverige har unika geografiska förutsättningar att bidra till klimatomställningen i Europa. Miljövinsten motsvarar hela Sveriges CO2-utsläpp. Ekonomiskt kan nettoexporten av el bli i samma storleksordning som all norsk olja och gas.

Världens största kraftverk kan byggas i Mariestad för att ta hand om dagliga toppar i efterfrågan på el i Europa. Detta löser ett stort problem när kolkraften fasas ut de kommande decennierna.

Principen är pumpkraft, dvs att utnyttja billig överskottsel från Europa vissa tider på dygnet för att pumpa vatten till en högre sjö. Förslaget är att pumpa vatten från Vänern till Vättern, en höjdskillnad på 44 meter. När efterfrågan är stor driver vattnet ett kraftverk som genererar el som kan säljas tillbaka till Europa betydligt dyrare. Denna typ av kraftverk är vanliga i Alperna, men mycket mer behövs.

Kraftverket i Mariestad bör av tekniska och ekonomiska skäl byggas mycket stort. 50 000 MW är en lämplig storlek, nästan dubbelt så stort som världens idag största vattenkraftverk i Kina.

Miljövinsten motsvarar hela Sveriges CO2-utsläpp, jämfört med att elda naturgas för att klara topparna. Dock finns risk för betydande lokala miljökonsekvenser i de två sjöarna, som behöver studeras noggrant och vägas mot den globala nyttan.

Investeringen i kraftverket blir ca 250 miljarder kronor, plus kostnader för kraftledningarna till kontinenten. Överskottet beräknas minst till 80 miljarder kronor per år, baserat på att Europa faktiskt kommer att fasa ut den konventionella kolkraften.

Utöver Mariestad, finns ytterligare ett utmärkt läge för pumpkraftverk vid Vattenfalls Suorvadamm i Lappland. Detta kraftverk kan bli nästan lika stort, och kan dessutom i motsats till Mariestad byggas i mindre steg. Dessa två är de i särklass bästa platserna för storskalig energilagring i Europa.

Tillsammans kan de ge ett avgörande bidrag till klimatomställningen samtidigt som nettoexporten i kronor kan bli i minst samma storleksordning som all norsk olja och gas. Varje år, utan slut.

Mariestads Kraftverks AB, som huvudsakligen ägs av berörda kommuner och lokala intressenter har bildats för att under de kommande årtiondena förverkliga denna vision.

Faktaruta:
Tunneln som skall sammanbinda Vänern och Vättern blir världens i särklass största tunnel med en diameter på 80 meter. Längden på ca 50 km blir också en av de längsta i världen.

Byggtekniskt blir det som att lägga ner ett gigantiskt rör. Detta innebär att spränga och gräva med storskalig gruvteknik, och sedan att gjuta ett stort betongrör, ungefär som att bygga en mycket bred bro. Slutligen återplaceras massorna, varefter marken återställs till ursprungligt ändamål.

  • Nivåskillnaden i Vättern blir +/- 1 meter varje dygn. I Vänern +/- 35 cm.
  • Vattenflödet i tunneln blir 135 000 m3/sek. Detta motsvarar hela Amazonfloden.
  • 13% av Mariestads Kraftverks AB kommer att ägas av de närmast berörda kommunerna (Mariestad, Töreboda och Karlsborg) samt Skara Stift och Sätra Bruk (Allmänna Barnfonden).
  • 38% kommer att ägas av en stiftelse som har till uppgift att fördela aktier mellan övriga påverkade kommuner och fastighetsägare. Resterande ägs av initiativtagare och inledande finansiärer.
Utöver att bli aktieägare, kommer alla påverkade markägare att ersättas för intrång på sedvanligt sätt.

Pressmeddelande från: Mariestads Kraftverks AB