- Fredag 15 oktober 2010 -

Hälften av alla svenskar tvättar händerna noggrannare efter svininfluensan



Vi har blivit mer angelägna om vår hygien efter svininfluensan, och allt fler tvättar händerna mer noggrant i samband med besök på offentliga toaletter. Detta visar en undersökning från Katrin, som presenteras i samband Unicefs Global Handwashing Day den 15 oktober. Studien visar även att intrycket av toaletten spelar en avgörande roll för hur vi äter, jobbar och shoppar.

– Bra, fräscha offentliga toaletter är a och o för välbefinnande i vardagen, det framgår med all önskvärd tydlighet i årets upplaga av ”The Toilet Report”, säger Patrik Schedvin, marknadschef på Katrin. Med intensifierad rädsla för smittospridning efter bland annat svininfluensan är dessutom kraven nu ännu större än tidigare.

I kölvattnet av senare års pandemier och utbredda virus så som svininfluensan visar undersökningen ”The Toilet Report” att svenska folket har ändrat beteende och inställning när det kommer till hygien i samband med besök på offentliga toaletter. 49 % av de tillfrågade hävdar att de tvättar händerna mer noggrant på grund av just svininfluensan. Studien visar vidare att många ändrat sitt beteende när det gäller på vilket sätt man tvättar och torkar händerna, där 35 % uppger att man i högre utsträckning än tidigare torkar händerna med papper hellre än exempelvis genom varmluftstork. Generellt gillar inte svenskarna varmluftstorkar, hela 46 % uppger att de tycker att de är ohygieniska.

Tendensen efter svininfluensan är densamma i våra grannländer. I Danmark och Norge har drygt hälften uppgett att man oftare tvättar sig efter besök på allmänna toaletter nuförtiden på grund av rädsla för smittspridning. Finland är det land som förändrat sitt beteende i högst utsträckning av de sju undersökta länderna, 61 % tvättar händerna mer noggrant nu än tidigare. Totalt sett har 52 % av de 3500 respondenterna uppgett att de är rädda för smittspridning i samband med toalettbesök, i Sverige är dock något mindre rädda då 32 % uppger att tror att de kan bli sjuka av att besöka en offentlig toalett.

– Svenskarna är i grunden ett väldigt hygienmedvetet folk som tar för givet att restauranger, arbetsplatser och affärer ska erbjuda toaletter med goda förutsättningar för att upprätthålla den personliga hygienen. Men medvetenhet och kunskap går inte alltid hand i hand, det är långt många fler svenskar som uppger att de tvättar händerna efter toalettbesök än som faktiskt använder tvål och varmt vatten, säger Patrik Schvedin.

87 % av svenskarna uppger att de alltid tvättar händerna efter toalettbesök, men bara 71 respektive 72 % att de alltid använder tvål och varmt vatten när de tvättar händerna, liksom 53 % att de torkar händerna ordentligt med papper.

70 procent snackar skit om restauranger med risiga toaletter

Huruvida toaletten är ren och snygg är en avgörande faktor för hur vi upplever ett restaurangbesök. Hela 70 % berättar för vänner och kollegor om en restaurangtoalett uppfattats som undermålig. Hur vi uppfattar toalettens standard hänger även tätt ihop med hur vi upplever restaurangen i övrigt; 7 av 10 tror att köket är smutsigt om toaletten uppfattas som ohygienisk. Samtidigt hävdar 92 % att restaurangupplevelsen i sin helhet höjs upp av rena och fräscha toaletter. Väl underhållna toaletter är alltså av yttersta vikt för en restaurangs rykte. Det är inte bara restauranger som påverkas, 81 % av de tillfrågade svenskarna tycker att en bra toalett är en självklar service i butiker och varuhus, dessutom är det hela 24 % som påstår att de helt sonika går hem och struntar i sina planerade inköp om det inte finns en toalett.

90 procent dömer chefen efter toan

Hur vi mår på jobbet beror naturligtvis på en mängd olika faktorer. En viktig faktor visar sig vara att det finns fräscha toaletter på arbetsplatsen. 9 av 10 arbetstagare upplever arbetsgivaren som omtänksam om sin personal om arbetsplatsen håller hög standard på toaletterna. Nästan lika många, 81 %, uppger att fräscha toaletter på arbetsplatsen förstärker det allmänna välbefinnandet i jobbvardagen. 3 av 10 svenskar blir varje vecka irriterade på kollegor som inte städar efter sig på toaletten. Män blir irriterade i högre utsträckning än kvinnor; 31 % procent av männen surnar till varje vecka jämfört med 25 % av kvinnorna.

Om The Toilet Report

Katrin har under våren 2010 genomfört en undersökning i sju europeiska länder inklusive Sverige med syfte att undersöka beteenden och attityder till hygien i samband med besök på allmänna toaletter. Undersökningen bygger på ett underlag av drygt 3500 respondenter i åldersspannet 18-99 år från Danmark, Finland, Tyskland, Norge, Polen, Storbritannien och Sverige. Resultatet presenteras i en rapport, ”The Toilet Report”, som är den tredje i ordningen. Den första publicerades 2005. Analysföretaget United Minds har genomfört undersökningen.

Om Global Handwashing Day

Global Handwashing Day är ett initiativ av bland andra UNICEF. Syftet med dagen är att uppmuntra till handtvätt med tvål som ett sätt att hindra spridning av bakterier och sjukdomar. Handtvätt är en viktig hälsofråga. Att tvätta händerna kan rädda fler liv än vaccin och medicinsk behandling men studier visar tydligt att européerna inte alltid tvättar händerna när de har besökt toaletten. Global Handwashing Day är aktiv i över 80 länder världen över. Länk: www.globalhandwashingday.org

För att stötta dagen lanserar Katrin kampanjen Global Hand Chain som går ut på att sprida budskapet genom att dela bilder på sina rena händer. Kampanjen har sin bas i sociala medier eftersom Katrin vänder sig till ungdomar med budskapet om hur viktigt det är att tvätta händerna. I dagis och i grundskolan är barnen duktiga på handtvätt men ju äldre barnen blir, desto mer faller kunskapen i glömska. Länk: www.globalhandchain.com

Svininfluensans inverkan på våra hygienvanor - Sverige:

49 % tvättar händerna noggrannare på grund av svininfluensan
42 % föredrar att torka händerna med papper i större utsträckning efter svininfluensan

Finland:

61 % tvättar händerna noggrannare på grund av svininfluensan
57 % föredrar att torka händerna med papper i större utsträckning efter svininfluensan

Norge:

53 % tvättar händerna noggrannare på grund av svininfluensan
41 % föredrar att torka händerna med papper i större utsträckning efter svininfluensan

Danmark:

56 % tvättar händerna noggrannare på grund av svininfluensan
51 % föredrar att torka händerna med papper i större utsträckning efter svininfluensan

Om att tvätta händerna

Alla:

88 % uppger att man alltid tvättar händerna efter toalettbesök - men hur många som tvättar händerna på riktigt är definitivt en definitionsfråga
bara 71 % använder tvål och bara 68 % varmt vatten, 47 % torkar händerna ordentligt med papper

Restaurangtoaletten - Sverige:

64 % uppger att man aldrig går tillbaka till en restaurang med dålig toalett
70 % berättar för vänner och kollegor om en dålig restaurangtoalett
74 % tror att köket är smutsigt om toaletten är dåligt underhållen
92 % uppger att totalupplevelsen av restaurangen bli högre av en välskött toalett

Butikstoaletten - Sverige:

81 % anser att en toalett är en självklar service i en butik eller i ett varuhus
23 % uppger att de går hem utan att avsluta sina planerade inköp om det inte finns en toalett

Toaletten på arbetsplatsen - Sverige:

90 % upplever att en fräsch toalett på jobbet är omsorg om de anställda
81 % trivs bättre på jobbet om det finns välskötta toaletter
28 % blir irriterade minst en gång i veckan på en kollega som inte gör rent efter sig på toaletten
19 % av svenskarna underkänner toaletten på sin arbetsplats


Pressmeddelande från: Katrin