- Onsdag 1 september 2010 -
Äldre är säkrast bakom ratten
Säkrast bakom ratten är en frisk, äldre bilförare, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen. Mest trafikfarlig är en ung, frisk, rörlig man med färskt körkort. Det skriver tidningen Motorföraren i sitt senaste nummer.
Lars Englund tycker att man ska fråga sin doktor om man börjar fundera på om det är dags att sluta köra bil. I Norge krävs det läkarintyg för att få köra efter 70-årsdagen. I Luxemburg vid 50. I Sverige finns ingen sådan åldersgräns. I Sverige är det läkarnas ansvar att meddela myndigheterna om någon inte längre bör ha körkort.
Bilen fyller en viktig, social funktion för äldre människor. Möjligheten att förflytta sig med bil är oerhört viktig för gamla, särskilt i glesbygd. Det finns ingen forskning som visar att just pensionärer kan pekas ut som sämre bilförare än andra. När syn och hörsel avtar finns det flera åtgärder som kan vidtas för att de äldre förarna ska kunna fortsätta att köra, visar Motorförarens sammanställning:
BEGRÄNSADE KÖRKORT:
Möjligheten till begränsade körkort som finns i Norge bör utvärderas. I glesbygdsområden skulle körkortet kunna gälla bara under dagtid eller inom kommunen så att föraren kan ta sig till affär, doktor och busshållplats till exempel.
TESTA DIG SJÄLV:
Egentester bör införas och värderas efter hand. På andra håll i världen finns flera exempel på egentester i form av enklare checklistor på papper eller webb till mer omfattande tester som förare kan göra själva, men som också oroliga anhöriga kan använda.
PENSIONÄRSBILAR:
Man bör ta fram listor på lämpliga bilar och råd om bra utrustning för äldre och sprida dem. Det finns bland annat i USA.
Frågan om äldre bilförares trafiksäkerhet blir en av programpunkterna i MHF:s Tylösandsseminarium, som hålls den 13-15 september.
Pressmeddelande från: Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF