- Måndag 30 augusti 2010 -

Internationell storsatsning mot mårdhund



Drygt 5 miljoner Euro, nära 49 miljoner kronor, satsar EU, Norge och Sverige i ett 3-årigt projekt för att stoppa mårdhundens spridning i Sverige, Norge och Danmark. Djuret kan sprida rabies och en farlig parasit och är ett stort hot mot djurlivet. Den finns i norra Sverige och på Jylland.

Mårdhundsprojektet finansieras främst av EU:s miljöfond LIFE+, Naturvårds­verket samt Direktoratet för naturförvaltning i Norge. Det leds av Svenska Jägareförbundet.

– Vi kommer i projektet att etablera ett varningssystem för att upptäcka förekomst av mårdhundar. Vi ska använda innovativa fångst- och förvaltningsmetoder, säger PA Åhlén, en av projektledarna på Jägareförbundet.

En av metoderna är att inte skjuta första mårdhund man ser. Istället fångas den in, steriliseras, märks med radiosändare och sedan letar djuret upp sina artfränder. Mårdhunden lever i stora, täta bestånd. I Finland är det ibland 200-300 djur per tusen hektar.

– Vi uppmanar alla att rapportera fynd på telefon 070-339 93 26. Den är stor som en räv och liknar en tvättbjörn, men saknar randig svans. Särskild ni som bor i Norrbotten, Västerbotten och Skåne bör vara observanta, säger PA Åhlén.

Hot mot fåglar, groddjur och människa

Mårdhunden är en invasiv art, dvs. en invaderande art som tar över en livsmiljö där den saknar naturliga fiender. Den är främst ett hot mot bytesdjur som fåglar och groddjur.

Mårdhunden är den enskilt största spridaren av rabies i Europa och kan effektivt sprida rävens dvärgbandmask, en parasit som är dödlig för människa. Dessbättre har inga finska eller svenska mårdhundar ännu visat sig ha de sjukdomarna.

– Mårdhunden är ett problem för flera länder. Vi vill inte att den ska etableras i Sverige och har stöttat uppbyggnaden av det här projektet. Det är bra att vi får in EU:s miljöfond i arbetet, förklarar Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Basfakta

Mårdhunden kommer från bortre Asien och togs in till Sovjet för pälsproduktion. Den har senare spridit sig till Finland och kontinenten. Den finns nu på Jylland och i norra Sverige.

Den totala budgeten för mårdhundsprojektet är 5,3 miljoner Euro (48,7 miljoner kronor), varav LIFE+ svarar för hälften. Naturvårdsverket bidrar med nästan lika mycket (21,3 miljoner kronor), norska Direktoratet för Naturförvaltning drygt 400 000 kronor.

Fyra är med och finansierar med eget arbete. Det är Sveriges Lantbruksuniversitet, Jägareförbundet, Direktoratet samt Jägarnas centralorganisation i Finland.

I styrgruppen för projektet finns förutom Naturvårdsverket och Jägareförbundet, Jägarnas centralorganisation i Finland, Direktoratet för Naturförvaltning, Skog- och Naturstyrelsen i Danmark, Statens veterinärmedicinska anstalt, Sveriges Lantbruksuniversitet, Smittskyddsinstitutet samt länsstyrelserna i Skåne, Norrbotten och Västerbotten.


Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet