- Måndag 16 augusti 2010 -
10 000 skadade barn om året efter cykelolyckor singelolyckor vanligast
I samband med skolstarten ökar antalet barn som cyklar i trafiken igen. Barnolycksfallsfonden har tagit del av ny statistik, som visar att cirka 10 000 barn varje år skadas så allvarligt i samband med cykelolyckor att de behöver uppsöka ett akutsjukhus. 85 procent är singelolyckor och fler krockar med andra cyklister än med bilar.
Barnolycksfallsfonden har inför skolstarten analyserat statistiken från Injury Data Base (IDB) för åren 2007 2008. Av de tiotusen barn som måste söka akutvård i samband med en cykelolycka varje år, skadas cirka 1 000 så allvarligt att de måste läggas in på sjukhus och två till tre barn så allvarligt att de omkommer. Statistiken visar att 85 procent av de cykelolyckor som drabbar barn är singelolyckor, det vill säga att barnen halkar, kör omkull eller tappar balansen. Därefter följer kollisioner med andra cyklister (8 procent) och kollisioner med personbilar (5 procent).
Krockar mellan cyklister är alltså vanligare än kollisioner med bil. Det är således väldigt viktigt att alltid använda hjälm, även när man inte cyklar i biltrafik. Sedan januari 2005 är det lag på att barn upp till 15 år ska använda cykelhjälm och antalet dödsfall och svårt skadade cyklister har de facto minskat tack vare ökad hjälmanvändning, säger Björn Sporrong, styrelseledamot i Barnolycksfallsfonden.
Statistik från Trygg-Hansa har tidigare visat att det bara är 49 procent av föräldrarna som svarar att deras barn alltid använder cykelhjälm. Bland 1014-åringarna var det hela 8 procent som aldrig använde cykelhjälm, trots lagtvång**.
Olyckor bland yngre oroar
Enligt statistiken från IDB är de flesta skadade mellan 11 och 14 år och de skadas när de cyklar omkull. De yngsta barnen skadas oftast som passagerare bak på cykeln, och då oftast genom att de får in en fot i ekrarna. Men det finns indikationer på att allvarligare olyckor kan vara på väg ner i åldrarna:
Barnläkare och forskare anser att barnet är moget för en tvåhjulig cykel först i fem, sex års ålder och för att cykla i trafik först vid tolv års ålder. Trots det ser vi åtskilliga treåringar vingla omkring på tvåhjulingar med stödhjul, vilket ger barnet en falsk känsla av balans. Det blir allt vanligare med cykelolyckor med treåringar, som kommit upp i alldeles för hög hastighet och ramlat och slagit sig, inte sällan riktigt illa, säger Jan Schyllander, utredare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Pojkar är mer utsatta
Statistiken visar också att den vanligaste skadetypen är kontusioner (blodutgjutningar), som utgör 31 procent av skadorna, följt av frakturer (25 procent) och sårskador (23 procent). Drygt fem procent av barnen får hjärnskakning. Två tredjedelar av de skadade mellan 0-17 år är pojkar. Pojkar drabbas dessutom i större utsträckning än flickor av hjärnskakningar och frakturer medan flickorna oftare drabbas av kontusioner.
Totalt leder cykelolyckor bland barn till nästan 3 000 vårddagar på sjukhus varje år. Pojkar har fler vårddagar per olyckshändelse än flickor, vilket tyder på att pojkarnas olyckor är våldsammare och ger svårare skador än flickornas, säger Björn Sporrong.
Många olyckor sker hemma på gatan
De flesta cykelolyckor inträffar under perioden april till oktober med en topp under maj och juni. Det sker ungefär lika många olyckor på vardagar som under helger. Flest cykelolyckor inträffar dock på eftermiddagarna mellan klockan 13 och 19, enligt statistiken. Flertalet sker på allmän väg eller på gata inom tätbebyggt område. Först därefter kommer olyckor på cykelväg.
Det är alltså inte främst vid cykling i trafiken som de flesta olyckor inträffar, utan nära hemmet och i miljöer som upplevs som säkra, som parkeringsplatser och garageinfarter eller på gatan utanför bostadsområdet. Det kan absolut vara så att man är särskilt uppmärksam när barnen ska cykla i trafiken, men mer tillåtande när cykeln används i lek nära hemmet. Som förälder är det viktigt att lära barnen att läsa av miljön även när man inte cyklar i trafiken, säger Jan Schyllander.
Barnolycksfallsfondens råd till föräldrar för att undvika cykelolyckor bland barn:
- Vänta med tvåhjulingen tills barnet är i femårsåldern och lär det då cykla genom att springa bakom och hålla i pakethållaren. Stödhjul ger barnet en falsk känsla av balans.
- Barn upp till sju år ska använda en särskild barnhjälm med grönt spänne, som löser ut vid viss belastning och därför förhindrar att barnet fastnar och blir hängande i hakbandet.
- Köp inte en för stor cykel till ditt barn. När barnet sitter på sadeln skall båda fötterna nå ner till marken.
- Köp en färdigmonterad cykel. En cykel som du måste montera själv kan ha sämre stabilitet.
- Tänk på att barn har svårt att koordinera hand- och fotrörelser. Se till att cykeln har fotbroms.
- Köp en cykel utan växlar. Barnet har fullt upp med att hålla balansen.
- Kontrollera att pedalerna har en räfflad yta, så att inte foten halkar av. Cykeln måste enligt lag ha ringklocka.
- På en barncykel behövs lyse bara om den ska användas när det är mörkt. Då behöver den också ha vit reflex fram och röd bak samt vita eller orangegula åt sidorna.
- Cykeln skall ha kedjeskydd och om du skjutsar barnet på din cykel skall du även ha ekerskydd.
- Lär lite äldre barn hur bilar och andra fordon uppför sig genom att verbalt uppmärksamma bilar som backar, kör ut eller svänger, även på parkeringsplatser eller liknande. Det är inte bara vid vägkorsningar man som cyklist ska se sig för.
Pressmeddelande från: Trygg-Hansa