- Torsdag 12 augusti 2010 -

Vandra genom kulturarvet på nyrestaurerade leder på Visingsö



Stormarna Gudrun och Per gick hårt åt skogen på Visingsö i Vättern. Flera av de populära vandringslederna, som ligger inom Statens fastighetsverks (SFV) markbestånd, blev oframkomliga. Under tre år har Statens fastighetsverk restaurerat dessa leder i olika etapper. Resultatet är 1,5 mil återskapade och förstärka vandringsleder genom den hundrafemtioåriga ekskogen på Visingsö - Sveriges största sammanhängande ekskog.

Stigar och diken har dragits om och rensats från träd och grenar, skador från tidigare röjningsarbete har åtgärdats och spänger och små broar har anlagts över diken för att göra lederna framkomliga igen.



- I arbetet har vi använt både lokalt material och lokal arbetskraft, säger Johannes Kraft, skogvaktare på Statens fastighetsverk. Till spängerna och broarna har vi nyttjat ek från Visingsö som också har sågats till på ön av lokala entreprenörer. Målsättningen har varit att göra det möjligt för turister och öbor att åter kunna njuta av området utan att bli alltför blöta om fötterna.

Den som promenerar på vandringslederna, som går genom skog och längs med Vätterns branter, passerar både kulturhistoriskt och botaniskt intressanta platser. Gravfält från järnåldern passeras liksom kungsgårdens lador från 1700-talet, de så kallade Ryssladorna. De sistnämnda är uppförda i korsvirkesteknik vilket är ovanligt i den här delen av Sverige. Stigarna leder också förbi den gigantiska Kungseken som planterades år 1839, förbi Stora silvergranen och mullbärsträd som utgör spår efter försök att odla silkesmask på ön.



Både botaniska och kulturhistoriska sevärdheter längs lederna är skyltade och en karta över stigarna ska tas fram.

- Den välskötta ekskogen på Visingsö utgör ett biologiskt kulturarv och är en del av vårt gemensamma kulturarv, som Statens fastighetsverk arbetar för att tillgängliggöra. Att gå utmed vandringslederna är ett sätt för besökare och öbor att ta del av historien bakom de rakstammade och vackra ekarna, säger Pär Färdmo, fastighetschef på Statens fastighetsverk.


Pressmeddelande från: Statens fastighetsverk