- Torsdag 22 juli 2010 -
Den dolda sommarplågan fukt och värme idealiskt för kattloppor
Den varma och fuktiga sommaren är idealisk för kattloppor, en parasit som angriper både hundar och katter, men många djurägare vet inte att de är drabbade. Det finns kattloppor i Sverige men det är inte många som vet hur man upptäcker dem eller hur man behandlar, säger Christophe Bujon, veterinär på Södra djursjukhuset i Stockholm och på TV4 Nyhetsmorgon. Kattloppor i hemmet kan innebära klåda och hudirritationer för både människa och djur och det tar lång tid att bli av med problemet. Det är viktigt att vara uppmärksam och städa noga då loppornas puppor kan leva i upp till ett år och ligga och vänta i sommarstugan till nästa år då djuren åter blir smittade.
Kattloppor trivs i ett varmt och fuktigt klimat och de är just nu mycket aktiva i större delarna av Europa. De är sen länge väl utbredda i Danmark och man ser en närvaro även i Sverige, främst i de södra delarna. Kattlopporna frodas och reproduceras på hund och katt året runt men de trivs extra bra i sommarvärmen i juli och augusti.
Så drabbas du och ditt djur
4 av 10 hushåll i Sverige har hund eller katt. Kattloppor sätter sig i pälsen och följer med in i huset. Hundar och katter kan utveckla hudinflammation med våldsam klåda, håravfall och hudutslag som kräver behandling av en veterinär. Kattlopporna kan även smitta hunden eller katten med binnikemask. Svåra loppangrepp på hundvalp eller kattunge kan orsaka blodbrist som kan vara livshotande. Kattlopporna kan inte fortplanta sig på människoblod men de biter och orsakar ofta svår klåda och irritation om man lever med ett angripet husdjur. För små barn kan klådan vara särskilt besvärlig då det tar tid att bli av med kattlopporna i ett hem som är angripet.
- Problemet är att det finns en okunskap om kattloppor i Sverige. Kattlopporna är svåra att upptäcka och behandlas ofta fel när angreppet väl upptäcks, säger Christophe Bujon. Många tror dessutom att de flesta fästingmedel och halsband även skyddar mot loppor vilket inte alla gör. Det krävs ofta flera viktiga åtgärder om man ska bli av med dem särskilt eftersom deras ägg, larver och puppor inte sitter på husdjuret utan finns i miljön hemma. För varje loppa man hittar på djuret så finns det ca 20 puppor, ägg eller larver i hemmet.
Tips från veterinären
- Lägg märke till om hunden eller katten kliar eller slickar sig mer än vanligt.
- Kontrollera din hund eller katt regelbundet genom att blöta en bit papper och borsta ut pälsen på pappret. Hamnar det svarta prickar på pappret som sedan färgas rött är det avföring från kattlopporna med blod i.
- Om ditt husdjur är angripet behandla alla djur i hemmet regelbundet med långtidsverkande medel mot kattloppor som du hittar på Apoteket. Följ instruktionerna noga. Välj ett långvarigt preparat (alltså inte bara schampo).
- Ha tålamod eftersom det kan ta upp till 3 månader att bli av med problemet med rätt behandling
- Uppsök veterinär om problemet inte försvinner.
- Ta för vana att behandla förebyggande.
- Tänk på att loppornas puppor kan leva i upp till ett år i miljön och kan ligga och vänta i sommarstugan till nästa år då djuren åter blir smittade.
Tips för att se över hemmamiljön
Under gynnsamma förhållanden kan fem loppor bli 5 000 loppor inom loppet av bara 3 veckor. 5 % av lopporna sitter i hundens/kattens päls och resterande 95 % finns i miljön runtomkring. Vuxna loppor som sitter i pälsen suger blod och honlopporna producerar ägg. Varje honloppa lägger upp till 50 ägg om dagen i pälsen. Äggen kan lätt ramla av och spridas i omgivningen.
Dammsugning och grundlig rengöring är några av de bästa bot mot invasion av loppor. Var speciellt uppmärksam på mattor där husdjuret gärna ligger, grovkök eller annat ställe där avhängda trädgårdskläder placeras. Tvätta djurens filtar och sängar i 60 grader för att döda lopporna. Vid angrepp av kattloppor måste värddjuren behandlas och lopplarverna i miljön åtgärdas.
Pressmeddelande från: Frontline