- Torsdag 8 juli 2010 -
Sändare på kungsörnar visar effekter av vindkraft
Hur påverkas kungsörnar av en storskalig etablering av vindkraftverk? Det vill forskare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) ta reda på. Just nu sätts satellitsändare på ett antal kungsörnsungar i norra Sverige. Syftet är att se hur planerade vindkraftverk påverkar kungsörnarna.
Forskarna besöker fem kungsörnsrevir i Västerbotten och Västernorrlands län. Där kommer en erfaren ringmärkare att klättra upp till boet och hämta ner kungsörnsungarna.
Vi kommer både att ringmärka ungen och sätta satellitsändare på den. Det är ganska vanligt att ringmärka kungsörnsungar, men att plocka ner dem från boet och sätta satellitsändare på dem är nytt, säger projektledare* Tim Hipkiss vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö.
Fåglarna är ett par månader gamla och har inte lämnat boet ännu. De är dock tillräckligt stora för att forskarna ska kunna sätta den ryggsäcksliknande satellitsändaren på dem. Själva märkningsproceduren, det vill säga att hämta ungen, märka den och sedan klättra upp med den till boet igen tar ungefär en halvtimme.
Vi passar på när föräldrarna inte är i närheten. Det kan vara tillräckligt spännande att klättra tio meter upp till en arg kungsörnsunge ändå, säger Tim Hipkiss.
Sändaren visar hur ungarna flyger
I några av de revir som forskarna besöker finns områden där man planerar att bygga vindkraftverk. Med hjälp av satellitsändarna kommer forskarna att kunna studera hur örnarna rör sig i reviren före och efter etableringen. Satellitsändarna skickar positioner till forskarna flera gånger per timme.
Förhoppningsvis kommer vi att kunna identifiera kungsörnarnas favoritmiljöer. När vi väl har gjort det kan vi i framtiden rekommendera var man kan etablera vindkraftverk utan att det stör kungsörnarna, men också vilka områden som man ska undvika, säger Tim Hipkiss.
I höst kommer forskarna att fånga vuxna kungsörnar och sätta satellitsändare på dem. De vuxna fåglarna kommer att ha sina sändare i fem år, medan ungarna endast har sina i två år.
Pressmeddelande från: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU