- Fredag 2 juli 2010 -
Lägesrapport om vargflytt
Naturvårdsverket tar nu fram kriterier på lämpliga områden för utsättning av vargar. Det ingår i regeringsuppdraget om genetisk förstärkning av vargstammen. Lämpliga områden är till exempel där det redan finns varg, men inte mitt i vargrevir.
En lägesrapport har nu gått ut till länsstyrelser och andra berörda.
Vårt uppdrag handlar om att ta fram kriterier på lämpliga områden för utsättning av vargar. När kriterierna är klara behöver lämpliga platser utses. Naturvårdsverket tror att det behövs ett stort antal platser, eftersom det kan bli tal om utsläpp av upp till 20 vargar fram till 2014. Alla vargar bör inte släppas på samma plats, säger Eva Thörnelöf, direktör för Naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.
Riksdagen har beslutat att vargstammen ska förstärkas genetiskt för att minska inavelsgraden genom utsättning av högst 20 vargar fram till 2014. Samtidigt införde riksdagen licensjakt på varg bland annat för att öka acceptansen för varg.
Naturvårdsverket tar nu fram biologiska och socioekonomiska kriterier på lämpliga områden. En arbetsgrupp med länsstyrelser, jägarorganisationer och miljöorganisationer har diskuterat sådana kriterier. Naturvårdsverket har också lagt uppdrag på forskare att utreda saken. Forskarna ska lämna sina svar i början av hösten.
Resonemangen i arbetsgruppen handlar om att införa buffertzoner mot renskötselområdet där man inte sätter ut varg. Det behövs för att minska risken för att vargarna går norrut. Hänsyn bör tas till fårbesättningar och graden av rovdjursavvisande stängsel. För vargarnas säkerhet är det viktigt att utsläppsplatsen inte är nära stora vägar eller sjöar.
En slutsats i arbetsgruppen är att det behöver vara ett område där det finns andra vargar så att fortplantning blir möjlig, men att det inte får vara mitt i ett vargrevir eftersom det då finns risk att vargar dödas av vargarna i reviret, säger Klas Allander, projektledare på Naturvårdsverket.
Naturvårdsverket planerar att skicka ut en remiss i början av hösten. Den kommer att innehålla förslag på kriterier på lämpliga områden och förslag till process för hur de ska väljas ut.
Pressmeddelande från: Naturvårdsverket