- Fredag 28 Maj 2010 -
Ett enda bett kan påverka livet
Nu har fästingsäsongen satt fart. Därmed ökar risken att drabbas av den fästingburna hjärninflammationen TBE. Ett enda bett från ett millimeterstort kryp kan lämna bestående men för resten av livet.
TBE, fästingburen hjärninflammation är en allvarlig sjukdom och antalet fall i Sverige har fördubblats sedan år 2000. Sjukdomen kan inte behandlas men kan lämna bestående medicinska skador som problem med tal, minne, balans och koncentration, nedsatt hörsel och även förlamningstillstånd. Fler borde vaccinera sig.
Det är oerhört viktigt att personer som bor eller vistas i riskområden vaccinerar sig. Det finns anledning att tro att många underskattar konsekvenserna av vad det kan innebära att inte vara vaccinerad, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet. Hjärninflammation orsakad av TBE är en allvarlig sjukdom fortsätter Marika Hjertqvist.
TBE smittar direkt
TBE-virus överförs direkt vid fästingbett. De första symptomen är influensaliknande som huvudvärk, muskelvärk och feber. De flesta tillfrisknar och är sedan immuna mot sjukdomen. 25 procent får en allvarligare form av TBE, som beror på att viruset spridit sig till hjärna och hjärnhinnor. Ofta krävs långvarig sjukskrivning och rehabilitering för den som drabbas av den allvarligare formen TBE. Varje år dör ett par personer i Sverige av TBE.
Riskområden
Fästingar finns i nästan hela Sverige, men de fästingar som bär på TBE-virus är huvudsakligen koncentrerade till Roslagen, Stockholms skärgård, Sörmlandskusten, Mälarens mellersta och södra delar. Hittills har närmare 50 procent av fallen rapporterats därifrån. Smittan sprider sig i alla dessa områden. Vid delar av kusten i Västra Götaland syns också en ökad spridning.
Vaccin skyddar
TBE kan inte behandlas. Enda sättet att skydda sig är vaccination. Två sprutor tas med 1-3 månaders mellanrum före fästingsäsongens början. Den tredje sprutan ska tas nio till tolv månader därefter, vilket ger ett mer än 90 procents skydd mot TBE.
Skydd på tre veckor
För den som inte har hunnit med detta finns ändå möjligheten till skydd genom snabbvaccinering. Då ges den andra sprutan efter tre dagar och den tredje efter tre veckor. Snabbvaccinering ger inte riktigt samma höga skydd som om man följer det gängse schemat, men minskar starkt risken för att insjukna i hjärninflammationen TBE.
Smittskyddsinstitutet rekommenderar följande grupper att vaccinera sig är:
- Fastboende och sommarboende i riskområden
- De som ofta vistas utomhus i riskområden (jägare, båtfolk, orienterare med flera)
- Personer som reser till Åland, Baltikum eller andra riskområden i Europa
Pressmeddelande från: SBL Vaccin