- Tisdag 18 Maj 2010 -
Betyg från årskurs sex
I dag presenterade utbildningsminister Jan Björklund förslag om att betyg ska sättas från och med årskurs sex i grundskolan, och hur det ska gå till.- Föräldrar och elever har rätt till en tydlig information om hur det går i skolan.
- Den elev som riskerar att få underkänt måste få veta det tidigt, så att det finns tid att höja betyget, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Regeringen har redan genomfört ett antal reformer för att höja kunskapsresultaten i den svenska skolan. Nya kursplaner ska införas med tydliga kunskapskrav i årskurs tre, sex och nio; nationella prov blir obligatoriska i årskurs tre; skriftliga omdömen ges numera från första klass och den nya betygsskalan ska innehålla fler steg än i dag.
Med betyg från årskurs sex blir skolan bättre på att ge tydlig information till elever och föräldrar. Skolan kan också följa upp resultaten, så att hjälp kan sättas in i tid.
Förslaget om tidigare betyg är anpassat efter hur undervisningen är upplagd i skolorna. Eftersom eleverna ofta börjar med moderna språk först i årskurs sex ska betyg i språkval sättas första gången i årskurs sju. I de naturorienterande och samhällsorienterande ämnena, dvs. NO respektive SO, ska betyg sättas i varje enskilt ämne, men för årskurs sex ska det vara tillåtet att sätta sammanfattande betyg i NO respektive SO.
Från och med höstterminen 2012 föreslås eleverna i årskurs sex i grundskolan få betyg, och då får även sjuorna betyg för första gången.
Även i sameskolan och i grundsärskolan (när betyg ges) ska betyg sättas från och med årskurs sex och i specialskolan från och med årskurs sju.
Pressmeddelande från: Utbildningsdepartementet