- Måndag 10 Maj 2010 -
Matvanorna i Sverige kartläggs i stor nationell studie
Nu startar Livsmedelsverket en rikstäckande kartläggning av den svenska befolkningens matvanor. Totalt 5 000 personer får registrera allt de äter och dricker under fyra dagar. Tusen personer får också lämna blodprov.
Det här är vår mest omfattande matvaneundersökning hittills. Resultaten får stor betydelse för att bedöma hälsorisker från olika ämnen i maten, för framtida kostråd och för berikning av livsmedel, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverkets matvaneundersökning - Riksmaten 2010 - ska pågå i ett år. Resultaten ska sedan sammanställas och analyseras. Undersökningen har flera syften.
Med kunskap om till exempel vilka livsmedel vi äter och hur ofta, kan vi följa trender och matvanor i olika befolkningsgrupper. Det är ovärderligt för vårt arbete för bra och säkra matvanor, säger Annica Sohlström.
Resultaten från matvaneundersökningen används för att beräkna hur mycket man får i sig av näringsämnen, men också av bekämpningsmedelsrester, miljöföroreningar och mögelgifter för att kunna bedöma olika hälsorisker.
För första gången samlar Livsmedelsverket, i samarbete med Naturvårdsverket, även in blod- och urinprov från en del av deltagarna.
Proverna ger oss viktig kunskap om halter av olika ämnen i blodet, till exempel D-vitamin, som vi får i oss på fler sätt än genom maten. Sådan kunskap kan i sin tur påverka berikningsnivåer, säger Annica Sohlström.
Detta är Livsmedelsverkets tredje stora undersökning av vuxnas matvanor och den mest omfattande någonsin. För första gången rapporterar deltagarna sina svar via internet. Under fyra dagar får de skriva ner allt de äter och dricker. När de har registrerat alla sina uppgifter via en webbsida får de bland annat veta hur mycket kalorier, protein, fett, kolhydrater, järn och kostfibrer de fått i sig.
Totalt 5 000 personer i åldrarna 18 till 80 år inbjuds att delta i matvaneundersökningen. Deltagarna väljs slumpmässigt ut på ett sådant sätt att de representerar hela befolkningen. Undersökningen genomförs av Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Livsmedelsverket.
Sju arbets- och miljömedicinska kliniker i landet kommer att hjälpa till att samla in blod- och urinprov från deltagarna i 21 kommuner. Dessa är Ale, Borlänge, Botkyrka, Fagersta, Färgelanda, Göteborg, Härjedalen, Karlstad, Linköping, Lomma, Lund, Mora, Stockholm, Umeå, Uppsala, Vadstena, Vallentuna, Värnamo, Åsele, Örebro och Örkelljunga.
Pressmeddelande från: Livsmedelsverket