- Söndag 9 Maj 2010 -
MVG för Skili och VG för lingonet Baldos II
Den nyaste bilen Skili, som liknar en istapp, och har konstruerats av studenter vid Luleå tekniska universitet, lyckades efter smärre justeringar slå rekord i sin klass. Därmed blev teamet från LTU bästa svenska universitet i tävlingen Shell EcoMarathon. Det gick till sist även ganska bra för LTU studenternas andra bil, den lingonröda Baldos II.
- Det som syns i våra ansikten just nu är ren glädje och vi har brutit förbannelsen för den röda pärlan, säger Kristian Ericsson, studenternas projektledare för Team Baldos.
Även Baldos II lyckades fullfölja tävlingen med godkänt resultat, efter mycket krångel och många fel. Team Baldos gav inte upp trots motgångar och justerade och bättrade på, vilket till slut gav resultatet 137 kilometer på motsvarande en liter bensin. Det gav en 17 plats i klassen urban concept, några placeringar sämre än Chalmers. Efter alla justeringar fungerade Baldos II lika bra som en moraklocka, tyckte Kristian Ericsson, studenternas projektledare som även vill framhålla att Baldos II är en alldeles speciell bil.
Studenterna från i Team Baldos från Luleå tekniska universitet, lyckades till sist riktigt bra i årets upplaga av Shell EcoMarathon, där universitet från hela Europa ställer upp. Det gäller att med olika slags ekipage kunna köra så långt som möjligt på motsvarande en liter bensin och man kan ställa upp i två olika klasser, urban concept och prototyp.
Med sin senaste skapelse Skili, har LTU-studenterna tävlat i klassen prototyp. Under de första godkända heaten på torsdagen lyckades Skili ta sig 575, respektive 650 kilometer med drivmedlet etanol som motsvarar 1 liter bensin. Det var Team Baldos inte riktigt nöjda med, utan i kön för att få köra sista heatet, gjorde man några viktiga justeringar. En sådan var att justera julupphängningen och att förvärma motorn strax före start. Det skulle visa sig vara mycket klokt använd tid och belöning i form av ett slutresultat för Skili på 1201 kilometer på motsvarande en liter bensin. Med den sträckan och förbrukningen kunde Team Baldos passera Chalmers bästa resultat på 1056 och bli bästa svenska ekipage i sin klass vid Shell EcoMarathon.
- Resultatet 137 kilometer var kanske inte så bra, men vi har brutit förbannelsen och fått den röda pärlan godkänd i tävlingen och dessutom är den ju fortfarande det enda fordonet i Shell EcoMarathon som är godkänd för trafik på allmänna vägar, säger han.
Mer detaljer om tävlingen på Team Baldos web
Läs mer om studenternas Baldosprojekt på LTUs projektsida
Pressmeddelande från: Luleå tekniska universitet