- Onsdag 28 April 2010 -

Handkirurger varnar för automatiska vedklyvare



Slarv och fel hantering av hydrauliska vedklyvar är den vanligaste anledningen till att man förlorar ett eller flera fingrar eller en hand. Handkirurger på Akademiska sjukhuset manar till försiktighet. Här opereras årligen ett tiotal personer som skadats allvarligt. Och man ser en markant ökning på våren.

– Vi vill verkligen uppmana alla att följa instruktionerna noggrant och inte låta barn komma nära vedklyvarna. Det är inte alls bara äldre som skadar sig. Vi har haft patienter i 8-10-årsåldern. Självklart bör man också vara nykter när man sågar, säger Bertil Vinnars, överläkare inom handkirurgi.

Under åren 1995-2001 behandlades 131 patienter på handkirurgiska kliniken vid Akademiska efter att ha skadat sina händer på hydrauliska vedklyvar och vedskruvar. 14 av dem var under 15 år. Bara sedan i julas har två personer, som förlorat sina händer, fått dem ihopsydda här.

På de flesta automatiska vedklyvare krävs tvåhandsgrepp. Detta för att man ska hålla händerna borta. Men enligt Bertil Vinnars är det vanligt att två personer samarbetar, att den ene drar i spaken och den andra matar. Om man då hamnar i otakt är risken stor att man fastnar. Andra olycksdrabbade har av misstag kommit åt startknappen och råkat ha handen i klyvområdet. Många får omfattande klyv- och krosskador.

– Vid en olycka är tidsaspekten oerhört viktig. Den som förlorat en hand bör opereras inom 6-8 timmar eftersom muskulaturen är väldigt känslig för syrebortfall vid blodförlust, förklarar Bertil Vinnars, och fortsätter:

– Avgörande för resultatet är att cirkulationen kommer igång snabbt. Läkningen kan ta upp till ett år, eftersom många nervtrådar ska hitta tillbaka till varandra. Rörligheten brukar vara det minst problematiska. Att återfå känseln är betydligt svårare. Generellt läker den här sortens skador mycket bättre på barn. Deras hjärnor har en helt annan förmåga att lära om.

Sedan starten på 1960-talet har utvecklingen inom mikrokirugin varit dramatisk. Och prognosen har blivit allt bättre för de drabbade. Enligt Bertil Vinnars är aktiv rehabilitering helt central. På Akademiska arbetar arbetsterapeuter och sjukgymnaster i team. Efter en läkningstid på cirka en månad startar en period med intensiv rörelseträning. Första tiden tränar man två gånger per dag, därefter två gånger i veckan och efter åtta veckor vanligen en gång i veckan.


Pressmeddelande från: Akademiska sjukhuset