- Onsdag 28 April 2010 -

Ask och alm nu på svenska rödlistan

Förlusten av biologisk mångfald i Sverige fortsätter trots politiska mål att hejda förlusten till 2010. Detta framgår av Sveriges nya rödlista som publiceras idag. Samtidigt har det blivit bättre för flera arter tack vara naturvårdsinsatser.

Av de nästan 21 000 arter i Sverige som ArtDatabanken bedömt är det över 4000 arter som inte bedöms vara långsiktigt livskraftiga i Sverige. Sämst är utvecklingen i havet, och det finns tecken på att situationen försämras även i fjällen. I skogen och jordbrukslandskapet är situationen tyvärr oförändrad – det är fortfarande där som de allra flesta rödlistade arterna lever. Däremot har ett långsiktigt naturvårdsarbete i våra sötvatten börjat bära frukt och här har bl.a. en del grodor fått en bättre situation.

Bland de nya arterna på rödlistan finns fiskar som stenbit (sjurygg), vitling och lake eftersom de minskat kraftigt. Ålen är fortfarande Akut hotad och pigghaj har hamnat i samma kategori. Den svenska flodkräftan minskar så kraftigt till följd av kräftpesten att även den är Akut hotad.

Trädet ask – symbolen för världsträdet Yggdrasil – liksom alla landets tre almarter (skogalm, lundalm och vresalm) har också blivit rödlistade.
– De har drabbats av svampsjukdomar som dödar träden. Men det är viktigt att inte hugga ned träden i onödan eftersom många småkryp och kryptogamer är beroende av dem, säger professor Ulf Gärdenfors.

Men det finns också glädjeämnen på den nya rödlistan. Varg, lo, järv och björn har alla listats i en lägre rödlistekategori än i förra rödlistan – björnen har helt fått lämna listan då den nu betraktas som livskraftig. Fiskarna mal och asp har också klassificerats i lägre kategori, efter flera års naturvårdsinsatser. Klockgroda har helt lämnat rödlistan, precis som lövgroda och ätlig groda kunde göra i samband med förra rödlistan, som följd av framgångsrika åtgärder.


Pressmeddelande från: Sveriges lantbruksuniversitet