- Tisdag 27 April 2010 -
Låg lön skrämmer unga från läraryrket
Låga löner och dålig arbetsmiljö är det som i första hand gör att svenska ungdomar väljer bort läraryrket. Det visar idag en ny undersökning från Lärarförbundet.
- Att ungdomar så tydligt pekar ut låga löner och dålig arbetsmiljö som avskräckande från läraryrket, bör vara en larmsignal för alla som påverkar skolan, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
Lärarförbundet har låtit Novus Group ställa frågor till drygt 1 000 unga svenskar mellan 16 och 25 år om vad som är viktigt när de ska välja yrkesbana och om de kan tänka sig att bli lärare. Resultaten visar bland annat att:
- Låga löner är det som främst avskräcker, följt av dålig arbetsmiljö
- God arbetsmiljö är den enskilt viktigaste faktorn när unga ska välja yrke
- Bara tre av tio unga är intresserade av läraryrket
- Att få undervisa barn och ungdomar lockar unga till läraryrket
De viktigaste resultaten har sammanställts i rapporten Lärare drömyrke eller andrasortering? Där redovisas även andra allvarliga tecken på att det blir allt svårare att rekrytera de 50 000 nya lärare som enligt Skolverket behövs de närmaste åren.
- Ska det vara möjligt att rekrytera så många nya, unga lärare måste läraryrket uppvärderas. Om inte löner och vardagsvillkor förbättras kommer unga välja andra yrken i framtiden, konstaterar Eva-Lis Sirén.
Om antalet förstahandssökande till lärarutbildningen fortsätter att minska i samma takt som de senaste 25 åren kommer den sista studenten som i första hand vill bli lärare att söka till vårterminen 2028. Åtgärder behövs nu för att vända utvecklingen.
- Vi kan förändra de negativa attityderna till läraryrket. Bättre löneutveckling, upprustning av skolan som arbetsplats och satsningar på ledarskapet i skolan är tre angelägna åtgärder för de kommande åren. De finns förstås med i årets förhandlingar om ett nytt avtal för Sveriges lärare, säger Eva-Lis Sirén.
Pressmeddelande från: Lärarförbundet