- Torsdag 22 April 2010 -

Nya spektakulära arter upptäckta på Borneo



En groda utan lungor, en kärlekskrank snigel som skjuter hormonpilar mot sin partner och världens största insekt. Det är några av de 123 nya arter som upptäckts av forskarna i de tropiska regnskogarna i hjärtat av Borneo de senaste tre åren, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden WWF.

Forskarnas upptäcktsfärder på Borneo – ett av världens mest biologiskt rika områden – fortsätter att överraska. En rad nya spektakulära fynd från 2007 har nu sammanställts av WWF i rapporten Borneo’s New World: Newly Discovered Species in the Heart of Borneo. Totalt har 67 växter, 29 ryggradslösa djur, 17 fiskarter, 5 grodor, 3 ormar, 2 ödlor och en helt ny fågelart upptäckts under den här tiden.

– De nya fynden är fantastiskt glädjande. Tre nya arter upptäcks per månad. Ju mer forskarna letar desto mer hittar de. Men hoten är fortfarande många och mer resurser krävs om skogarna ska kunna skyddas på sikt, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF.

I de avlägsna och svårtillgängliga skogarna på Borneo lever också spektakulära arter som Borneonoshörningen sida vid sida med orangutang, gibbon, trädleopard, månråtta och malajbjörn.

Bland de nyupptäckta arterna finns världens största insekt (Phobaeticus chani) och en brandfärgad orm (Dendrelaphis kopsteini) som växlar färg. En endemisk art av sniglar (familjen Ariophantidae) som lever på höga altituder i Borneos bergsregnskogar skjuter harpunliknande pilar med hormoner mot sin partner, vilket tros öka fortplantningsförmågan.

Genom ett historiskt avtal – den så kallade Borneodeklarationen mellan Indonesien, Borneo och Brunei som slöts 2007 – ska länderna öka samarbetet kring naturskydd, hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning i Borneos hjärta. Målet är att bevara 220 000 kvadratkilometer oersättliga och värdefulla regnskogsområden. Som ett resultat kommer 58 procent av Brunei Darussalam att skyddas i någon form.



Ett ökad skydd gynnar bland andra en av de nyupptäckta grodarterna (Rhacophorus penanorum) som är sju centimeter lång och saknar lungor. Den lilla grodan andas genom huden och dess platta form tros underlätta navigeringen i de kraftiga forsar som utgör dess livsmiljö.

Under de senaste hundra åren har hälften av Borneos skogar försvunnit och bara 25 procent av låglandsregnskogen finns kvar. Bakom förlusten av regnskogarna ligger expansionen av oljepalmsplantager, skogsavverkning för virke och pappersmassa och bränder.

– Här finns en enorm biologisk mångfald som måste bevaras för framtiden, säger Niklas Pettersson, biolog och naturvårdshandläggare på WWF.

Upptäcktsresanden har besökt ön Borneo i århundraden, men vidsträckta områden återstår fortfarande att undersöka, ofta under tuffa förhållanden för forskarna.

Fakta:
I Heart of Borneo – Borneos hjärta – lever ett tiotal arter av primater, 350 fågelarter, 150 reptil- och groddjursarter och cirka 10 000 växter. WWFs kontor i Malaysia och Indonesien arbetar för att öka skyddet och att få hållbart förvaltade skogar. Svenska WWF har med stöd av bidragsgivare, djungelfaddrar och biståndsorganet SIDA varit med att finansiera och stötta flera naturvårdsprojekt på Borneo och arbetet med att ta fram kriterier för uthålligt producerad palmolja.


Pressmeddelande från: WWF