- Onsdag 21 April 2010 -
Vara station Sveriges största skulptur
Ett korallrött stationshus, med färgstarka, energifulla skulpturer på taket. Om allt faller på plats kommer stationsområdet i Vara bli ett av de starkaste utropstecknen bland svenska offentliga rum.
Idag, onsdagen den 21 april 2010, presenterade Statens konstråd, Trafikverket och Vara kommun med sitt nyinstiftade gestaltningsråd planerna för stationsområdet i Vara ett skissförslag signerat den tyska konstnärinnan Katharina Grosse.
Vår ambition har varit att hitta en gestaltning som kan upplevas av alla som rör sig på området, även de som passerar med tåg. Det här verket kommer att ha ett högt uppmärksamhetsvärde och ge mycket energi till platsen, förklarar projektledare Lotta Mossum från Statens konstråd, som varit den som föreslagit valet av konstnär.
Katharina Grosse är en internationellt erkänd konstnär med en lång meritlista, just nu aktuell med sin utställning Hallo little butterfly I love you What´s your name? på Arken i Köpenhamn. Hennes verk är fyllda med rörelseenergi, de är färgstarka och ofta monumentala. Detta gäller inte minst förslaget för Vara station, där hela det nuvarande stationshuset blir en del av det jättelika konstverket.
Det här är unikt projekt för Norden och åtminstone Sveriges största skulptur. Vi kommer att se ett fantastiskt konstnärligt uttryck i Vara som kommer att berätta om vår samtid i en progressiv kommun, menar Hasse Persson, chef för Borås konstmuseum och del av det nya gestaltningsrådet med uppgift att bidra i arbetet med det offentliga rummet i Vara.
I rådet sitter även konsthistoriker Maria Carlgren, konstnärerna Pekka Söderberg och Anna Persson och tre lokala representanter - Irene Karlsson, Ingeborg Skaar och Asta Johansson. Rådets uppgift är att bidra med sakkunskap för offentliga utsmyckningar och gestaltningsfrågor i Vara tätort.
Ett uppdrag som Hasse Persson och hans kollegor ser fram emot:
Det är ovanligt och framsynt av Vara kommun, menar Anna Persson, som beskriver det första projektet som rådet får ta itu med med orden uppkäftigt och vackert.
I samband med skissarbetet för konstverket har en landskapsarkitekt, Hildeun Nilsson Varhelyi från Lola Arkitekter, anlitats för att titta på helheten och omgivningarna. I förslaget ingår bland annat planteringar och markmaterial som tar upp färgerna i konstverket och definierar platsen.
Det här kommer att bli en plats som kommer att sticka ut till och med på google earth, konstaterar Hildegun Nilsson
Pressmeddelande från: Vara Kommun