- Lördag 17 April 2010 -

Wejsfelt-utställningen lockade till besök av Lidköpingssällskapet



Den internationellt kände Lidköpingsfödde keramikern Sven Wejsfelt, som gick bort för ett drygt år sedan, har ägnats en bred och intressant exposé över sin produktion av stengods i Gustavsbergs porslinsmuseum utanför Stockholm. Runt 35 medlemmar i Lidköpingssällskapet i Stockholm besökte utställningen en solig aprildag med museiechefen Kjell Lööw som sakkunnig guide. Utställningen avslutas den 2 maj.

När Sven Wejsfelt lämnade Rörstrand 1953 efter sina år som assistent till Gunnar Nylund och Carl Harry Stålhane var begreppet Gustavsberg inget man talade om i Lidköping. Men i den nya miljön fanns konstnärer som Berndt Friberg och inte minst Stig Lindberg som blev allt mer omtalade och uppskattade. Sven Wejsfelt började på Gustavsberg som drejare åt Stig Lindberg men fick med tiden alltmer växande uppgifter och fick förtroendet att själv arbeta fram produkter i Stig Lindberg-stil. Under pauser i arbetet experimenterade Sven Wejsfelt med att ta fram olika slags glasyrer och former och 1970 hade han initierat en hel servis "Birka", som dock Stig Linberg tog åt sig äran för och det hela ledde till en brytning mellan de båda. "Birka" blev annars en stor försäljningsmässig framgång för Gustavsberg.

Sven Wejsfelt blev därefter sin egen och utvecklade ett stort antal konstprodukter i främst stengods, alltifrån de allra minsta millimeterhöga vaser till djurskulpturer, främst fiskar.

Sven Wejfelt har kommit att betraktas som en av den klassiska stengodskeramikens mästare i Sverige med stor spännvidd i fråga om form, format och nyskapande glasyrer. Enligt museichefen Kjell Lööw är det lite orättvist att namnet Sven Wejsfelt inte är så känt men att man genom utställningen vill ändra på detta.

-Sven Wejsfelt uppfyller med råge de krav man kan ställa på en fullfjädrad keramiker, poängterade Kjell Lööw.

Sven Wejsfelt var också en uppskattad medlem av Lidköpingssällskapet i Stockholm och prov på hans keramik finns i många medlemmars hem eftersom Sven årligen skänkte verk till medlemslotterierna. Att värdet på Sven Wejsfelts keramik inte går av för hackor får man dagligen bevis för, t ex på auktionssajten Tradera.

/Rolf Apelqvist