- Fredag 9 April 2010 -
Företaget som ser människan
Din framgång - ingen annan illaLeif Brodén & Bengt Jacobsson
Litteraturhuset
Man måste älska livet mer än dess mening, säger Aljosja till sin broder Ivan i Fjodor Dostojevskijs roman Bröderna Karamasov. Och hos Viktor Frankel kan man lära att meningen med livet har varje människa själv till uppgift att skapa.
De båda författarna för ett samtal om liv, livsmening, företagande och konsten av att se varje person, som en viktig bit i en enhet.
Självklarheter klädda i ord som här gör livet meningsfullt. Ty det enkla är alltid det svåraste.
Många klippare på börsen ser företagens vinstmöjligheter som det viktigaste. Ändå är det överlevnadsförmågan som är väsentligast. Av företagsformer är familjeföretaget det mest långlivade med ett genomsnitt av 27 år - medan ett aktiebolags livslängd bara är 15 år.
Här pekas på fallgropar: stabilitet är att se som ett förstadium till undergång, ty här kan obenägenhet till förändring sätta käppar i hjulet för innovatörer.
Däremot är gränslandet mellan ordning och kaos en förutsättning för nyskapande.
Förändringar i livsrytm kan innebära nyvunna insikter. Ändå fastnar många i bitterhet och stagnerar. Den vars kornbod brann ned kunde se månen. Det är nästan så man erinrar sig en novell av Thorsten Jonsson, där ett snickeri brinner och ägaren bestämmer sig för att skaffa ett till barn.
Konsten att våga förlora fotfästet för en stund för att så vinna sig själv åter, är viktig. Ty den som enbart koncentrerar sig på nästa steg kommer i resten av sitt liv att tillbringa det på ett ben. En larv som inte vill förlora sin puppa blir ju aldrig fjäril.
Ömsesidigheten, allas värde, svetsar ihop ett arbetslag, där ingen är för obetydlig, alla är en del i en helhet. Allt verkligt liv utgörs ju av det sanna mötet.
Leif Brodén säger att den empatiske ledaren ständigt skall vara beredd att ifrågasätta grundperspektivet: vad är det egentligen företaget sysslar med? Han tycker ledarens uppgift är att rationalisera bort sig själv.
Det här är en humanistiskt färgad ledarskapsbok som bygger på ett långsiktigt bygge av ett företag. Innerst kanske här sägs det samma som Folke Fridell framförde redan på 1940-talet med Rivar-Bohns krav på att få vara med och dela och bestämma.
Erik Yvell