- Torsdag 8 April 2010 -
Hundangrepp - ett hundägarproblem
På onsdagskvällen blev en femårig pojke biten av en rottweiler med svåra bitskador som följd. Denna hemska och oacceptabla incident inträffade i Vara på en hundklubb som inte är ansluten till Svenska Brukshundklubben.
Det förekommer cirka 600 hundbett från okända hundar i Sverige varje år, enligt en utredning som regeringen tillsatte 2002, och orsakerna till angreppen kan variera. Svenska Brukshundklubben, som har avelsansvar för 18 hundraser i Sverige, däribland rottweiler, vill ge sympatier till de drabbade, men också en nyanserad bild av hundangrepp.
Bilden media gärna målar upp är att det finns vissa raser som oftare angriper människor, men statistiken säger något helt annat. Alla hundar kan angripa människor och det bygger i stor utsträckning på individen och inte hundrasen.
Rottweiler är en mentalt stark ras som är i stort behov av mental stimulans. Hundägarens ansvar ligger i att tillgodose dessa behov, men alla hundägare är inte kapabla till detta och är därför inte lämpande att ha rottweiler, säger Kerstin Hisengård som är ordförande i mentalkommittén på Svenska Rottweilerklubben.
I Sverige råder strikt hundägaransvar vilket innebär att oavsett vad hunden gör är hundägaren ansvarig för hundens beteende detta trots att hunden blir provocerad. Många gånger beror hundens oönskade eller aggressiva beteende på hundägarens okunskap.
Svenska Brukshundklubben erbjuder alla nyblivna hundägare utbildning på lokala brukshundklubbar i hela landet. Genom att gå en valpkurs och lära sig mer om sin hund, förebygger man många problem som kan uppstå senare i livet, berättar Sanna Ameln som är informationschef på Svenska Brukshundklubben.
Svenska Rottweilerklubben erbjuder också sina uppfödare en utbildning där de lär sig att utvärdera sina hundar och hitta lämpliga valpköpare. I utbildningen ingår även att alla uppfödare ska utbilda sina blivande valpköpare så de får rätt information om sitt ägaransvar.
Som en uppmaning till allmänheten rekommenderar Svenska Brukshundklubben att aldrig gå fram till en främmande hund utan att ägaren har godkänt detta.
Pressmeddelande från: Svenska Brukshundklubben