- Måndag 29 Mars 2010 -

Fästingsmittan sprider sig i Västra Götaland - hög tid att se över vaccinationsskyddet mot TBE



Under 2009 smittades 21 personer av fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE, i Västra Götalandsregionen. Det är en fortsatt hög nivå. Samtidigt har fästingsmittan vandrat västerut till nya områden. Det är därför hög tid att se över vaccinationsskyddet, nu när fästingarna börjar röra på sig i vårsolen.

TBE-smittan är mest utbredd längs Upplands och Sörmlands kuster, i Stockholms skärgård och östra Mälaren. Smittan finns också söderut kring Vänern och Vättern och i Göteborgstrakten.

– Vi har haft flera nya fall i trakten av Karlsborg, medan antal insjuknade i kända riskområden som Mariestad och Lidköping har minskat. Där har vi säkert förebyggt en del sjukdomsfall genom att många vaccinerat sig, tror Peter Nolskog, biträdande smittskyddsöverläkare vid Kärnsjukhuset i Skövde.

Nytt riskområde är trakten norr om Stenungsund och sydöstra Orust med en respektive två personer som insjuknade förra året.

– Det verkar tillkomma ett nytt område per år i Bohuslän. Samtidigt kan vi se att smittan flyttar sig västerut från området mellan Vättern och Vänern till Dalslandssidan av Vänern. För oss som har följt det här är det inte alls förvånande att vi får nya riskområden, eftersom värddjuren förflyttar sig. Men det gör att fler i regionen bör vara vaksamma, konstaterar han.

Är man fast boende eller sommarboende i ett känt riskområde och vistas mycket i skog och mark rekommenderas man att se över sitt vaccinationsskydd innan fästingsäsongen kommer igång på allvar.

– Man ska heller inte slappna av bara för att vintern har varit osedvanligt bister. Fästingarna klarar sig bra under det skyddande snötäcket och är aktiva redan inom några veckor, så snart termometern visar några plusgrader, varnar Peter Nolskog.

TBE är en mycket allvarlig sjukdom som drabbade 210 personer runt om i landet under förra året. Det var en liten minskning från toppnoteringen året dessförinnan.

– Bland vuxna TBE-sjuka får drygt 40 procent en bestående hjärnskada.[1] [2] Risken är alltså stor att livet förändras i grunden för många drabbade. Ofta krävs lång sjukskrivning och rehabilitering, berättar Rolf Gustafson, medicinsk direktör för Baxter i Norden och docent i infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet.

Vaccination skyddar effektivt

Till skillnad från andra fästingsjukdomar kan TBE inte behandlas med antibiotika. Däremot ger vaccination ett effektivt skydd både hos barn och vuxna. Ett grundskydd får man efter tre doser, där andra vaccinationen tas efter en till tre månader och tredje dosen inom ett år. För att behålla skyddet krävs sedan en påfyllnadsdos vart tredje till vart femte år. Det kostar uppskattningsvis cirka 300 till 350 kronor per dos för att få ett fullgott skydd som vuxen.

Är man i behov av ett snabbt skydd för en resa till ett riskområde under pågående fästingsäsong ger en snabbvaccination med Baxters fästingvaccin FSME-IMMUN ett gott skydd efter bara två doser med 14 dagars mellanrum.

Baxter kan garantera god tillgång på TBE-vaccin under årets säsong.


Pressmeddelande från: Baxter Medical AB