- Torsdag 25 Mars 2010 -
Nu startar pollensäsongen
Först nu blommar hasseln på flera platser i södra Sverige vilket är ovanligt sent. Blomningen hos al har ännu inte startat men alpollen har trots kylan nått oss med vindar från kontinenten.
Palynologiska laboratoriet kan konstatera att den långa vintern har gjort att blomningen hos våra mest tidigblommande träd är nära en månad senare än vad vi är vana vid. Vissa hasselbuskar har nu inlett sin blomning och i sydligaste Sverige väntas snart också den lokala alblomningen komma igång.
Även i Europa har säsongen kommit igång sent och eftersom milda sydvindar har varit mycket ovanliga har det inte heller förekommit någon fjärrtransport av pollen tidigare i vinter, förrän nu den gångna helgen.
Då hade vi en luftström som förde med sig måttliga till höga halter alpollen in över Götaland, säger Agneta Ekebom på Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet. Denna luftmassa innehöll också en stor mängd pollen från idegran.
Efter hassel och al kommer pollen från sälg och viden och därefter alm, björk och ek. När pollensäsongen börjar sent blir säsongen komprimerad och de olika pollenslagen följer tätt efter varandra, däremot finns det inget samband mellan en sen start och mängden pollen som kommer att finnas i luften.
Enligt Astma- och allergiförbundet är det fler än en och en halv miljon svenskar som är allergiska mot pollen.
Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet samordnar pollenmätningar från 17 mätstationer i hela Sverige. För att kunna göra prognoser för de närmaste dagarnas pollenhalter måste pollenbiologen veta det hur mycket pollen av en bestämd art som för ögonblicket finns i luften. Vidare ingår att känna till förutsättningarna för de växtarter som ska ingå i prognosen samt hur långt de kommit i sin blomning. Slutligen vägs denna kunskap samman med väderprognosen, där vindriktning, temperatur och nederbörd spelar en viktig roll. Under högsäsongen görs en ny prognos varje vardag.
Nytt för i år är att pollenprognoserna finns tillgängliga via RSS-flöden. Med hjälp av dem kan man få sin lokala prognos i till exempel mobilen. En annan nyhet är att man kan prenumerera på notiser om pollensituationen i landet via e-post.
Pressmeddelande från: Naturhistoriska riksmuseet