- Tisdag 23 Mars 2010 -
Frivillig rekrytering skapar ökad försvarsförmåga
I dag överlämnar regeringen propositionen (2009/10:160) Modern personalförsörjning för ett användbart försvar - vissa frågor om Försvarsmaktens personal till riksdagen. Propositionen består av två delar. Den första delen innehåller regeringens lagförslag som rör totalförsvarsplikten och regeringens bedömningar om det framtida systemet för rekrytering och grundutbildning. Den andra delen innehåller regeringens lagförslag och bedömningar som rör veteransoldatfrågor.Riksdagen fattade i juni 2009 beslut om en ny försvarspolitisk inriktning, som stärker Sveriges försvarsförmåga avsevärt. Beslutet innebär betydligt högre krav än tidigare på förbandens tillgänglighet, användbarhet och flexibilitet. Samtliga förband, utom hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna, ska kunna användas både i Sverige, i vårt närområde och utanför närområdet. Personalförsörjningen bör vila på frivillighet när försvarsberedskapen så medger. Begreppet utlandsstyrkan ska avskaffas.
- Ökad professionalism med kontrakterade och anställda soldater rekryterade på frivillig grund kommer att ge Sverige stärkt försvarsförmåga. Kvinnor och män behandlas lika. Intresse och lämplighet styr rekryteringen, säger försvarsminister Sten Tolgfors.
De lagändringar som regeringen föreslår möjliggör att rekrytering och grundläggande militär utbildning ska kunna ske med frivillighet. Frivillighet möjliggör ett effektivare system för rekrytering och utbildning.
Förslagen om övergången till frivillig rekrytering innebär bland annat:
- En frivillig grundläggande militär utbildning och en frivillig kompletterande militär utbildning inrättas inom Försvarsmakten. Den som genomgår dessa utbildningar kommer att benämnas rekryt.
- Antagningen föregås av ett testförfarande.
- Eventuell anställning sker efter utbildningen.
- Det kommer att ligga inom Försvarsmaktens ansvar att bland annat fatta beslut om utbildningens närmare utformning, vilka tester som ska föregå en grundläggande militär utbildning, det årliga utbildningsbehovet och utformningen av rekryteringsverksamheten.
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får ansvar för att utarbeta information om försvar och om krisberedskap som ska distribueras till samtliga kvinnor och män, som också åläggs att medverka till utredning om sina personliga förhållanden.
- I propositionen föreslås reglering för att rekryter ska omfattas av samma regler, såsom till exempel socialförsäkringsskydd, som den som fullgör värnplikt enligt lagen om totalförsvarsplikt.
- Former för rekryternas medinflytande i verksamheten etableras på lokal och myndighetsgemensam nivå.
- Skyldigheten att mönstra och göra värnplikt eller civilplikt ska tillämpas om det behövs med hänsyn till försvarsberedskapen. Skyldigheten gäller lika för både män och kvinnor.
- Den som har utbildats på frivillig grund inom Försvarsmakten ska kunna skrivas in för värnplikt och krigsplaceras.
- Totalförsvarspliktiga kommer även i fortsättningen att vara skyldiga att lämna uppgifter om sig själva till Totalförsvarets rekryteringsmyndighet. Detta gäller både män och kvinnor. Uppgifterna kan samlas in på samma sätt som i dag, det vill säga genom att fylla i en enkät via internet.
Regeringens förslag om totalförsvarsplikt, rekrytering och grundutbildning bygger på förslagen från den parlamentariska kommittén Utredningen om totalförsvarsplikten, som tillsattes 2008 och lämnade sitt slutbetänkande i juni 2009. I kommittén ingick representanter för samtliga riksdagspartier.
Regeringen pressmeddelade fredagen den 19 mars om förslagen i propositionen avseende veteransoldatfrågorna.
Pressmeddelande från: Försvarsdepartement