- Söndag 21 Mars 2010 -
Konsten att bygga ett passivhus utan att göra avkall på komforten
Andreas Granbäck och Linda Wester har byggt en av Stockholms mest energisnåla villor. Ett av villkoren var att man inte ville göra avkall på komforten. Därför så finns det en mängd med smarta tekniska lösningar i huset som hjälper familjen att minska den totala energiåtgången.
-För oss var det viktigt att inte behöva göra avkall på någonting utan att vi vill visa att man med enkla medel kan minska sin totala energiåtgång, säger Andreas Granbäck stolt ägare av Stockholms första passivhus.
Så hur gick man då tillväga? Andreas och Linda tog kontakt med Anders Olsson, teknisk rådgivare på isoleringsföretaget Paroc som hjälpte paret med designen och konstruktionen. Andreas och Linda behövde inte göra stora ändringar i designen av villan utan huset anpassades till ett passivhus utifrån parets önskemål. Extremt energisnåla fönster och dörrar samt en tät konstruktion och noggrant byggande var ett krav. Som ventilationslösning så valde paret en FT-värmepump med återvinning då denna även försörjer familjen med varmvatten. Allt för att få en så låg totalförbrukning som möjligt. Som komplement så har man solpaneler på taket och en jordvärmeslinga som förvärmer inkommande luft.
-Detta är den smartaste lösningen om man är ute efter en så låg totalförbrukning som möjligt och inte stirrar sig blint på passivhuskraven som inte tar upp frågan om hushållselen på annat sätt än att man bör ha A-klassade vitvaror och lågenergilampor, säger Andreas Granbäck
Hushållselen är ett kapitel i sig i detta unika hus. Man har valt dimbara lågenergilampor samt LED. Dessutom har huset ett KNX system som förutom bidrar till ökad komfort också hjälper till att minska totalförbrukningen.
Vi vill med detta hus visa att det går att bygga ett passivhus där man inte behöver göra avkall på någonting. Tvärtom så har vår livskvalité ökat. Vi har ett bra inomhusklimat, låga energikostnader och vårt hus är därmed säkrat mot kommande höga energipriser, säger Andreas Granbäck.
Almost zero energy buildings, är ett uttryck det har pratats om ganska frekvent i media senaste tiden. Detta innebär bland annat att den totala energianvändningen för bostäder ska vara halverad år 2050. Ett av delmålen i den förändringen är att till år 2020 minska byggnaders energianvändning med 20 procent i jämförelse med 1995 års nivå.
Energimyndigheten arbetar nu med att ta fram ett förslag på en strategi för hur man ska implementera det nya EU-direktivet i Sverige, ett arbete som kommer att vara klart under hösten 2010.
Passivhus Granbäck är framtidens hus redan idag. Läs mer om huset på www.granback.se
Pressmeddelande från: Passivhus Granbäck